LYST285 - Witte Wieven

Een sage (vragenlijst), 1937

Witte Wieven
't Was midden in de zomer. Boer B. was met zijn zoons aan het hooien. 't Hooi moest geopperd worden, 't moest vlug gebeuren, daar een donderbui dreigde. 't Ging echter niet, de bui kwam geweldig opzetten. Boer B. zegt tegen zijn jongens: "We gaan huis toe, 't wordt zwaar weer." De spekpannekoeken, die in een roode zakdoek waren meegenomen, werden achtergelaten voor de witte wieven, die zouden het hooi dan wel in oppers zetten. De volgende dag toen boer B. terugkwam waren de spekpannekoeken verdwenen, maar het hooi stond in oppers, dat hadden de witte wieven gedaan.

SINSAG 0305 - Weisse Frauen helfen den Menschen    SINSAG 0305 - Weisse Frauen helfen den Menschen

Beschrijving

Een boer is met zijn zoons aan het hooien. Omdat er een donderbui aan lijkt te komen, pakken ze voortijdig hun spullen en gaan naar huis. Ze laten echter hun spekpannekoeken, in een rode zakdoek meegenomen, achter voor de witte wieven. Als ze de volgende dag op het land komen, zijn de pannekoeken verdwenen, en is al het hooi in oppers gezet.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.171, archief Meertens Instituut

Weisse Frauen helfen den Menschen