LYST288 - Nachtmerrie

Een sage (vragenlijst), 1937

Nachtmerrie
Men gelooft dat de nachtmerrie 's nachts paarden en mensen kan overvallen. De paarden hebben de maanharen in elkaar verward vast zitten. Bij een slapend mens komt hij van het voeteneinde van het ledikant en kruipt zo op de borst van de slapende, zodat deze vreselijk benauwd wordt, en akelige dromen krijgt en het zweet hem losbreekt. Afweermiddelen: Snijdt men de manen van het paard met een broodmes los, dan zal hem niet zo makkelijk een nachtmerrie overvallen. Wil de mens er geen last van hebben dan plaatst hij z'n klompen of schoenen, met de opening naar het bed gericht, voor het bed. Zo kan de nachtmerrie niet op zijn bed komen.

SINSAG 0291 - Mensch von Mahr beritten    SINSAG 0291 - Mensch von Mahr beritten

Beschrijving

De nachtmerrie kan 's nachts paarden en mensen overvallen. Bij paarden zorgt de nachtmerrie ervoor dat de manen verward in elkaar zitten. Bij mensen kruipt de nachtmerrie op de borst, zodat de slapende heel benauwd wordt, hij akelige dromen krijgt, en het zweet hem uitbreekt. Om de nachtmerrie af te weren moet men bij paarden de manen met een broodmes afknippen. Om bij mensen de nachtmerrie af te weren moet men de klompen of schoenen voor het bed plaatsen, met de opening naar het bed gericht.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.177b, archief Meertens Instituut

Mensch von Mahr beritten.