LYST291 - Het Witte Wief van Espelo

Een sage (vragenlijst), 1937

Het Witte Wief van Espelo
Het Witte Wief van Espelo woonden de in het "Niemendal" (een dal in de Holterberg, ongeveer een 15 m. diep). Ze werd genoemd "Old Minneke", en ze lokte boerenzoons naar haar verblijf. Een arme boerenzoon was niet bang voor het witte wief. Hij kende het rijmpje waardoor haar macht gebroken werd. "Old, old Minneke, ik gao met oe neet met, ik heb mien zinnen en minnen op een ander mèken ezet." Op het juiste moment was hij echter het rijmpje vergeten. Wel keerde hij terug met goud beladen, maar bleef in de macht van het witte wief. De boerenzoon trouwde met Gozelinde, de dochter van een rijke boer. De jonge vrouw bedacht een middel om haar man aan de macht van het witte wief te ontrekken. Verkleed als jongen liet ze zich door "Old Minneke" achtervolgen, die daardoor de grens van haar gebied overschreed en in handen viel van den "Wilgenman" van Olst, die het witte wief in de IJssel verdronk.

Onderwerp

SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen    SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen

Beschrijving

Een wit wief staat erom bekend dat ze jonge boerenzoons meelokt naar haar verblijf. Een arme boerenzoon kent het rijmpje waarmee haar macht gebroken kan worden, en gaat naar haar toe. Op het belangrijke moment echter, is hij het rijmpje vergeten. Toch keert hij met een zak vol goud terug. Hij trouwt met de dochter van een rijke boer. Omdat de boerenzoon nog steeds in de macht van het witte wief is, bedenkt de vrouw van de boerenzoon en plan. Ze verkleedt zich als jongen en laat zich door het witte wief achtervolgen. Het witte wief overschrijdt hierdoor de grens van haar gebied en valt in handen van een man die haar weet te verdrinken.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.196, archief Meertens Instituut

Andere Erscheinungen von Weissen Frauen. Andere Begegnungen.