LYST292 - De Witte Wieven bij Lochem

Een sage (vragenlijst), 1937

De Witte Wieven bij Lochem
Men herinnert zich den brooddronken boerenknecht, die hen wilde tarten, die ter paard gezeten een "haarspit" wierp te midden der Witte Wieven. Als een wervelwind werd hij vervolgd, zodat hij ternauwernood het huis kon bereiken en het blikkerend haarspit hem achterna geworpen, bleef steken in het hout der "bansdeure".

Onderwerp

SINSAG 0304 - Verspottete Weisse Frau rächt sich    SINSAG 0304 - Verspottete Weisse Frau rächt sich

Beschrijving

Een dronken boerenknecht wil de Witte Wieven pesten. Gezeten op een paard gooit hij een haarspit temidden van de Witte Wieven. Onmiddellijk daarna wordt hij door de vrouwen met de blikkerende haarspit achtervolgd. Ze gooien het haarspit naar hem toe, maar hij ontkomt doordat het spit in de deur blijft steken.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.196, archief Meertens Instituut

Verspottete Weisse Frau rächt sich.