LYST299 - Wisseldaalder

Een sage (vragenlijst), 1937

Wisseldaalder
De wisseldaalder was een daalder die de eigenschap bezat, telkens nadat deze was uitgegeven, weer in de zak van den eigenaar terug te keeren. Hij was te verkrijgen in den Sint Jans nacht, op de plaats genaamd "De Kruis", nl een kruispunt van 2 polderwegen, in de "Groote Blok". Men moest zich hier opstellen, en er trok een heele stoet duivels voorbij. Iedere duivel trachtte met den aspirant-eigenaar over allerlei dingen te praten of hem schrik aan te jagen, maar men mocht niets anders zeggen dan "Wisseldaalder". De laatste duivel gaf dan den Wisseldaalder.

Onderwerp

SINSAG 0882 - Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück.    SINSAG 0882 - Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück.

Beschrijving

Een wisseldaalder is een daalder die iedere keer nadat hij uitgegeven is, weer in de zak van de eigenaar terugkomt. Om zo'n wisseldaalder te bemachtigen, moet men zich op een nacht op een kruispunt van twee polderwegen opstellen. Er trekt dan een hele stoet duivels voorbij, die allerlei vragen aan de toekomstige eigenaar van de wisseldaalder stellen. Als diegene in staat is op alle vragen niet meer dan "wisseldaalder" als antwoord te geven, komt hij in het bezit van de daalder.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier I.45a, archief Meertens Instituut

Der Wechseltaler wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück.