Een sage (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

Men hoorde vroeger door de oeverbewoners der Fossa Eugenia in den bantuin van Venlo verhalen, dat zekere Hazenpoth, aannemer of opzichter van het kanaal, allerlei daden van bedrog had gepleegd en na zijn dood gedoemd was om van tijd tot tijd met een gloeienden wagen bespannen met vier paarden over de geheele lengte der Fosa Eugenia door de lucht te rijden. Eenige boeren uit het Ven beweerden zulks gezien te hebben. Eind vorige eeuw is dat verhaal uitgestorven.

Beschrijving

Een aannemer of opzichter van een kanaal pleegt tijdens zijn leven allerlei daden van bedrog. Na zijn dood wordt hij daarom gedoemd van tijd tot tijd met een hellewagen, bespannen met vier paarden, langs de gehele lengte van het kanaal door de lucht te rijden.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier L.271, archief Meertens Instituut

Fossa Eugenia    Fossa Eugenia