YPFOE198 - De ôde griize

Een sprookje (boek), donderdag 03 augustus 1978

De ôde griize
Der war un hôn, un hele ôde hôn op un boe'derij, in dy war der al jaren. Hij war heel befrind met un wolf. In doe wouen se eigentlik dy hôn wel misse. Hij war wat smerig. Dy boer sei teugen de frouw: 'Dy hôn wo'dt soa ôd, dy mot maar fo't, syn tannen gaan út 'e bek in hij kan nyt soa goëd ete'.
Doe ging de hôn, heel bedroefd in aaklik, naar 't bos in sei teugen de wolf: 'Nou is 't ok wat! Nou wille se mij fo'tdoën, want ik bin ôd'. 'Deer weet ik wel raad op', sei de wolf, 'se gane morgen te eerpelsoeken na 't lân, in dan nimme se ut klêne ha'tke met in dat sette se ônder út hooirookje neer in gane an 't eerpelsoeken. In dan sil ik der an komme en sil dat ha'tke stele. In dan flyg ik ha'd fo't en dan komme jou mij gauw achteran, in dan pakk'jou ut ha'tke en bringe ut weerom. In dan doëne se jou fast niet fo't'.
De aandere morges ginge se na 't lân, de boer in de boerin, in se leie dat kynke ônder dat hooirookje neer in doe ginge se an 't werk. Se ware druk an 't werk in se keke niet op, in doe seie se: 'len, twie, drie, deer komt dy ôde griize an'. Dat war dy ôde griize wolf, want dy maakte al dy boël deer onfeilig.
Maar se ware helendal op 't ind fan 't lân in se konne nooit so flug weer deer komme. In de ôde griize pakte ut ha'tke in flug der met fo't. In de hôn floog der achteran. 'Toë Hektor, Hektor, pak 'm', riepe se.
In Hektor, dy floog so ha'd as syn stive bonken 'm nog drage konne in dy strompelde der achteran. In de wolf liet fan skrik ut ha'tke fale, in doë pakte de hôn dat ha'tke in brocht út weer bij de boer. In doë wou de boer fanself fan syn levensdagen nooit weer dy hôn misse, want dy had syn kyn rêd.
(Nes, Amelân).

Onderwerp

AT 0101 - The Old Dog as Rescuer of the Child (Sheep)    AT 0101 - The Old Dog as Rescuer of the Child (Sheep)

Beschrijving

Een hond op een boerderij moet weg na vele jaren trouwe dienst, omdat hij te oud wordt. Zijn vriend de wolf bedenkt een plan. Als de mensen gaan aardappelzoeken, zal hij hun kindje stelen. De hond zal achter de wolf aan gaan en het kind redden. De mensen zullen dan zo blij zijn dat de hond mag blijven. Aldus geschiedt.

Y. Poortinga: De foet fan de reinbôge. Fryske Folksferhalen. Baarn (etc.) 1979, p. 216

The Old Dog as Rescuer of the Child (Sheep)