Een broodjeaapverhaal (brief), maart 1997

Hoofdtekst

De regering van Groot Brittannië doet er alles aan om de angst voor het oplopen van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob door het eten van biefstuk weg te nemen. In enorme advertenties worden argumenten aangevoerd, die ondergetekende alleen maar ongeruster maakten. Zo staat er in één van die advertenties: THE TRUTH IS THAT THE CONTROL MEASURES ARE IMPLEMENTED TO REASSURE THE PUBLIC. Ze dienen inderdaad om de mensen gerust te stellen, niet om erachter te komen of het eten van het vlees van met BSE besmette runderen ècht zo gevaarlijk is als specialisten beweren. (Het verloop van de ziekte bij mensen is zó vreselijk, dat een beschrijving ervan ons in dit kader minder geschikt lijkt). Net als dominees die in gereformeerde dorpen als Putten op de kansel hel en verdoemenis staan te preken tegen ouders die het ook maar zouden wágen hun kinderen in te laten enten tegen ziektes die Gods wil zijn, maar wèl hun èigen kinderen stiekem tegen TBC e.d. laten vaccineren, blijken specialisten in dienst van de Britse regering het hun vrouw en kinderen te verbieden rundvlees te nuttigen, terwijl ze wèl pagina-grote rapporten in dag- en weekbladen onderschrijven, waarin staat dat het eten van rundvlees absoluut veilig is.
Britse koeien zijn jarenlang met vlees van schapen gevoerd, vermalen door het groenvoer. De ziekte scrapie die zich voor kan doen in de hersenen van schapen is nu, in gewijzigde vorm, overgesprongen naar de hersenen van koeien. In weer een andere vorm is het virus nu ook al overgesprongen naar katten, via blikvoer. (Dus geen Tom Poes eten!). Nu is ook bij muizen het virus al waargenomen. En ineens krijgen meer dan ooit ook mensen die vreselijke 'hersen sponsziekte'.
(Brief maart 1997)

Beschrijving

Om het publiek ervan te doordringen dat het veilig is om rundvlees te eten, nemen regering en specialisten in Groot Brittannië demonstratief biefstukken tot zich en dragen ze dit uit in advertenties in de krant. Tegelijkertijd verbieden ze hun vrouwen en kinderen om het vlees te eten vanwege de risico's op besmetting met een dodelijk virus. Koeien hebben het virus opgelopen omdat er besmet schapenvlees in het voer vermengd is. Het virus is ook al in kattenvoer terecht gekomen, en zelfs muizen lijden aan het virus. Bij mensen kunnen we ook een toename aan virale hersenziekten constateren.

Brief maart 1997 (bezit T. Meder)

maart 1997
Tom Poes is een merk kattenvoer. In 1996 traden bij katten verlammingsverschijnselen op na het eten van dit merk voer. Diverse katten zijn zelfs overleden.

Groot-Brittannië    Groot-Brittannië

ziekte van Creutzfeldt-Jakob    ziekte van Creutzfeldt-Jakob