Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

WEV004502

Een sage (mondeling), zaterdag 16 februari 1963

Hoofdtekst

Toen mien vader nog scheper was, had ie een kameroad, die nog veule meer zien hef. Dat was ook al een schepertien, die met de helm geboren was. Luuster maar.
Mien va had indertied de nachtwacht. Dan gebeurde ’t wel, dat ie zien kameroad ontmuutte. ’t Schepertien mos d’r dan weer uut, umdat ie niet in huus blieven kon.
Zo zegde ies ’n keer tegen va: “Kom S. hier even aan de kaante, door komt vrouw R. aan, zie wordt hen brocht noar Oring.”(Odoorn) En niet lange doornoa is de vrouw begraven.
Wat mout ie door nou van denken? Va heft het alles zölf heurd. Dat schepertien was vriegezel en was bie een boer in de kost. De boer wis al, dat zien kostganger voak uut bedde ging.
Op een murgen zeg de scheper: “Wat ik vannacht wel ezien hebbe, dat wet ik niet. Hier vlak achter de boerderij roasde wat langs mit een gruwelijke voart. Het was een zwart monster en ie truk een lange sliert met lichies achter zich aan.”
Joaren loater is d’r de spoorliene aan legd. Hie luup vlak langs de boerderij. De scheper had de trein dus gezien. De liene is nou weer weg.

Onderwerp

SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.    SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.   

Beschrijving

Vader had een vriend die veel meer kon zien. Die was met de helm geboren. De vriend kon 's nachts vaak niet in bed blijven. Hij zei eens dat vader aan de kant moest gaan omdat de begrafenisstoet van een vrouw langs kwam. De vrouw werd niet lang daarna begraven. Hij hoorde ook een zwart monster dat een sliert lichtjes trok met veel lawaai achter de boerderij. Later werd een spoorlijn aangelegd.

Bron

Collectie Wever, verslag 45, verhaal 2 (Archief Meertens Instituut)

Commentaar

16 februari 1963
Vorbedeutung anderer Ereignisse

Naam Overig in Tekst

S.    S.   

R.    R.   

Naam Locatie in Tekst

Oring    Oring   

Odoorn    Odoorn   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21