Een mop (mondeling), maandag 26 mei 1997

Hoofdtekst

Een rabbijn gaat naar een dierenwinkel om een beest te kopen. De verkoper, Moos Mosselman, zegt: `Rebbe, dit is een heel aparte papegaai; die kan het joodse avondgebed zeggen.' Rabbijn: `Ja ja, dat zal wel.' Moos: `Nee, echt.' Ze lopen samen naar de papegaai toe. Het beest zegt niets. Moos: `Oh nee, wacht. Hij moet eerst zijn keppeltje nog op. Het is een vroom beest, dus hij doet het niet zonder keppeltje.' Ze zetten het beest zijn keppeltje op en spontaan begint het het joodse avondgebed te zeggen. De rebbe denkt: `Dat is mooi. Daar kan ik wel wat geld mee verdienen. Ik kan wel wat gebruiken voor de synagoge.' Hij zegt: `Dat is mooi. Die koop ik. Het geeft niet wat hij kost.' Eenmaal in de synagoge laat de rebbe de papegaai zien aan de mensen. `Mensen,' zegt hij, `dit is een heel bijzondere papegaai. Die kan het joodse avondgebed zeggen.' De mensen geloven het niet zo. `Ja, ja, dat zal wel.' Rabbijn: `Wedden? 4 tegen1.' En hij zet 100 gulden in (want hij kan 400 gulden goed gebruiken). De weddenschap wordt afgesloten. Maar de papegaai zegt niets. `Oh, wacht. Hij moet zijn keppeltje nog op.' Het beest krijgt zijn keppeltje opgezet, maar zegt nog steeds helemaal niets. De mensen winnen en gaan. Als iedereen zo'n beetje uit de synagoge is, wordt de rabbijn woedend op het beest. `Jij lelijke rotpapegaai, smerig rotbeest! Waarom zeg je nou niets?' `Nou,' zegt de papegaai, `moet jij opletten: volgende week vangen we 100 tegen 1.

Beschrijving

Een rabbijn koopt een papegaai die met een keppeltje op het joodse avondgebed kan zeggen. Hij denkt hier wel wat geld mee te kunnen verdienen. In de synagoge sluit de rabbijn een weddenschap af: 4 tegen 1 dat het beest het gebed opzegt. Als de papegaai vervolgens niets zegt, en de rabbijn de weddenschap verliest, scheldt hij het beest uit. De papegaai zegt echter: `Moet jij opletten: volgende week vangen we 100 tegen 1.'

n.v.t.

Moos Mosselman    Moos Mosselman