Een mop (tijdschriftartikel), juli 1997

Hoofdtekst

Sam komt Moos tegen: "Moos, ik heb een gouden tip voor je! Als je je als katholiek aanmeldt, bij de kerk hier om de hoek, krijg je duizend gulden. Zo contant in het handje!" De volgende dag komt Moos Sam weer tegen: "Verdraaid Sam, het was nog waar ook! Zo gemakkelijk heb ik nog nooit duizend piek verdiend." Zegt Sam: "Nou Moos, eerlijk is eerlijk, ik heb jou die tip gegeven, dus dan krijg ik toch zeker wel 'n meier tipgeld van je." Waarop Moos berustend antwoordt: "Kijk Sam, dat is nou precies waarom wij katholieken zo'n hekel aan joden hebben."
(G. Kuipers: 'Van klassieke joodse moppen naar zieke jodenmoppen. Het veranderende beeld van joden in Nederlandse moppen', in: Volkskundig Bulletin 23 (1997) 1, p.36)

Beschrijving

Op aanraden van Sam wordt Moos katholiek en verdient daarmee 1000 gulden. Als Sam om tipgeld vraagt, zegt Moos: "Kijk Sam, dat is nou precies waarom wij katholieken zo'n hekel aan joden hebben."

Sam    Sam

Moos    Moos