Een mop (tijdschriftartikel), juli 1997

Hoofdtekst

Bram loop door de hoerenbuurt, maar de enige in wie hij wel zin heeft, zegt dat ze het niet zo op joden begrepen heeft. Voor hij doorloopt biedt ze hem aan het geblinddoekt te doen. Bram denkt erover na en stemt toe. Eenmaal binnen bindt hij haar de blinddoek stevig voor. Ze verbaast zich erover dat Bram na een eerste nummer weer zo direkt heftig aan het tweede begint, en daarna aan het derde. Nieuwsgierig schuift ze de blinddoek een beetje omhoog en ziet dat Bram bij de deur staat en kaartjes verkoopt.
(G. Kuipers: 'Van klassieke joodse moppen naar zieke jodenmoppen. Het veranderende beeld van joden in Nederlandse moppen', in: Volkskundig Bulletin 23 (1997) 1, p.36)

Bram    Bram

Jood    Jood