Een broodjeaapverhaal (e-mail), vrijdag 03 oktober 1997

Hoofdtekst

En dit brengt mij bij een ander onsmakelijk verhaal over eten. Toen ik nog op de middelbare school zat, hadden we bij het vak maatschappijleer wel eens gastsprekers, waaronder een aantal van het project `Delinquentie en samenleving'. Dit betrof ex-gedetineerden die op scholen voorlichting kwamen geven over hun ervaringen met de gevangenis. Op zich waren het heel normale mensen. Een keer echter kwam er een wat oudere man (die er, tot hilariteit van heel 4 havo, nogal vreemd uitgedost bijliep; hij droeg een spijkerbroek die, net als bij bijvoorbeeld bouwvakkers en stratenmakers, veel te laag om zijn heupen hing en dus net iets teveel onthulde...) die meerdere keren ingesloten was geweest vanwege straatgevechten (`Ja, wat kan ik eraan doen dat ik een beetje beter kan knokken dan een ander!'). Toen vertelde hij dat hij tijdens zijn detentie ook gewerkt had; zo had hij onder andere snoepjes ingepakt. Zoals je misschien zult begrijpen is het inpakken van zuurtjes (in zo'n glad plastic papiertje) veel moeilijker dan het uitpakken. Dus, toen men er een tijdje mee bezig was, ging het met veel moeite inpakken een beetje tegenstaan. Toen zouden een paar gedetineerden ineens gedacht hebben: `He, als je nou zo'n snoepje in je mond doet, worden ze kleverig en rol je ze veel makkelijk in hun papiertje...' `Dus, mensen,' sprak de gastspreker tot ons, `koop geen snoepjes van Jamin...'(als dat tenminste het merk was). Sterk verhaal? Zou kunnen. Het is in ieder geval wel te hopen.

Beschrijving

Een crimineel komt op een school vertellen over zijn verleden. In de gevangenis heeft hij snoepjes in cellofaan verpakt. Dit was een lastig werkje, maar het ging stukken beter als je de snoepjes eerst even in de mond stopte, waarna ze kleverig genoeg waren om in cellofaan te verpakken.

n.v.t.

Jamin    Jamin