Een broodjeaapverhaal (brief), zondag 05 oktober 1997

Hoofdtekst

Mijn vader werd rond 1917 als militair arts naar Emmen gestuurd. Er heerste toen een zeer zware griepepidemie in Nederland, en de plaatselijke huisarts was door griep geveld. Om de medische verzorging niet in gevaar te laten komen, zond de regering officieren van gezondheid naar die gebieden die anders medische zorg zouden ontberen.
Emmen was in 1917 een klein gehucht, omgeven door heiden met plaggenhutten en keuterboertjes. Vervoer was moeilijk, en ging over modderpaden en grintwegen o.a. per motorfiets. Zo belandde mijn vader bij een boerengezin dat hulp nodig had. Na de hulp te hebben geboden werd hij uitgenodigd om te blijven eten, nee er werd zelfs zeer dnkbaar op aangedrongen. De maaltijd werd op ouderwets Drentse wijze gebruikt: een grote pan pap op tafel, iedereen met een lepel, van kleinkind tot opa, van boerenknecht tot dokter; en maar lepelen met z'n allen. Op een gegeven ogenblik proeft mijn vader iets hards; de tegenover hem gezeten boer ziet dat "de dokter" kennelijk iets vreemds in de pap proeft, en zegt, "O, dokter, dat is Opa's kunsttand, gooi maar weer terug, ik heb hem ook al drie keer gehad."
(de heer H.F.R. Schöyer uit Zoetermeer, 30 dec. 1996)

VDK 1742A* - De kluit in de pap    VDK 1742A* - De kluit in de pap

Beschrijving

Dokter blijft eten bij familie die hij geholpen heeft. Ze eten met de hele familie uit één pan. Als de dokter op een gegeven moment iets hards proeft, zegt één van de familieleden dat het de kunsttand van opa is en dat hij het maar weer terug moet gooien in de pan.

Brief aan Theo Meder en Eric Venbrux, 5-10-1997

De kluit in de pap