Een sage (vragenlijst), donderdag 16 september 1954

I. De duivel
Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Verhalen over de duivel zijn mijn zegslieden onbekend.
De orthodox-Hervormde Scheveningers spreken liever niet over de duivel. Wel heb ik horen vertellen het verhaal van een oudere vrouw, wonend op een Schevenings hofje, die in een stormnacht drie maal op het raam hoorde tikken. Ze haastte zich naar buiten en zag een kraai wegvliegen. In dezelfde stormnacht verging de logger, waarop haar zoon voer. De zoon verdronk. De kraai als aankondiger van scheepsrampen is hier niet onbekend. Met de duivel heeft hij niets te maken.

SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.    SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.

Beschrijving

In de nacht dat het schip waarop haar zoon vaart vergaat, hoort een vrouw een kraai drie maal op het raam tikken.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier D001p (Archief Meertens Instituut)

D1812.5.1.12 - Animal behavior as bad omen.    D1812.5.1.12 - Animal behavior as bad omen.