DIVTX044 - Repelsteeltje

Een sprookje (drama), zondag 02 november 1997

Repelsteeltje
[Geen letterlijke tekst beschikbaar. Hier volgt een samenvatting]
In het café 'Chez Greet' krijgt Dronken Dirk te horen dat hem niet meer geschonken krijgt. Hij neemt dit bazin Greet kwalijk en veronderstelt dat dat is, omdat hij altijd de waarheid zegt. In zijn boosheid neemt hij de loze praatjes van de cafégasten op de hak, en verdwijnt. In zijn laatste woorden pocht hij dat zijn dochter goud uit stro kan maken. Eén van de café-gasten is een onbekende man, die maar voortdurend blijkt te winnen met kaarten om geld. Nadat het café gesloten is, en kroegbazin Greet slaapt en droomt van liefde en roem, staat de onbekende man weer aan de deur. Hij wordt door Greet binnengelaten. Als de man zich van zijn vermomming ontdoet, blijkt het koning Bolke III te zijn. Greet veronderstelt dat hij verliefd op haar is. Maar het blijkt dat de koning graag rustig onder de mensen verkeert, zonder dat men hem herkent en meteen raar gaat doen. Bovendien blijkt de koning zijn geld erdoor te hebben gejaagd, en met kaarten in zijn levensonderhoud te moeten voorzien. De droom van Greet valt in duigen. De koning blijkt zijn zinnen te hebben gezet op de dochter van Dirk, die stro in goud kan veranderen. Stro heeft de koning immers volop, maar geld niet. Dirk blijkt te lokken te zijn met de roep "Dirk borreltje!" en de koning en Dirk komen een huwelijk overeen. De koning mag met de dochter trouwen als Dirk (een molenaar die aan lager wal en aan de drank is geraakt) op het paleis onbelemmerd mag komen drinken. In het publiek maakt een mevrouw zich luidruchtig boos: zij is met haar jarige kind naar een toneelstuk over een sprookje gekomen, en het hele stuk lijkt nog helemaal niet op Repelsteeltje. Tussendoor verschijnt prins Paul, maar deze blijkt in het verkeerde sprookje verzeild te zijn geraakt: hij moet eigenlijk opdraven in een moderne bewerking van Hans en Grietje. De koning neemt ondertussen Dirk's dochter Fruitella mee naar het paleis.
[Pauze]
In het paleis van de koning is Fruitella in een kamer met een spinnewiel gezet om de aanwezige balen stro in goud om te zetten. De hele kwestie blijkt grootspraak te zijn geweest van Dronken Dirk: de dochter kan geen stro in goud veranderen. De koning trekt zich hier weinig van aan: zij moet goud maken of sterven. Dochter Fruitella is gedesillusioneerd: de koning houdt helemaal niet van haar en is slechts op goud belust. Ze maakt haar vader bittere verwijten dat hij haar voor drank zo gemakkelijk aan de koning heeft verkocht. De vader voert zijn verslaving als excuus aan. Terwijl de dochter in haar verdriet haar doodvonnis zit af te wachten, verschijnt er een jonge man in leren jack en spijkerbroek. Hij verklaart tot alles in staat te zijn, en in een mum van tijd verandert hij het stro in goud, in ruil voor de halsketting van Fruitella. De koning is blij en verlangt meer goud: hij heeft in het casino zojuist weer een fortuin verspeeld. Tussendoor verschijnt prins Paul weer: hij meent dat hij het meisje bij het spinnewiel moet wakker kussen, maar begrijpt dat hij Doornroosje moet gaan opzoeken. Nogmaals wordt Fruitella geholpen door de jongeling, ditmaal in ruil voor haar diamanten ring. En ook een derde maal blijkt hij hiertoe in staat, maar nu zijn haar kostbaarheden op. Wel heeft Fruitella zojuist een kado van de koning gekregen: in de doos blijkt hun baby te zitten. De jongeling eist dit dochtertje nu op, maar Fruitella protesteert heftig. De jongen laat haar het dochtertje houden als zij zijn naam kan raden. Vergeefs wordt er geraden naar de naam. Maar als de jongen het kind wil meenemen, staat de boze mevrouw in de zaal op. Zij weet de naam: "Repelsteeltje". De jongen zegt dat dit fout is. Zijn list heeft gewerkt: hij heeft in de hele stad affiches met Repelsteeltje erop opgehangen, zodat men zijn ware naam niet te weten zou komen. Nogmaals dreigt de jongen met het kind te verdwijnen als prins Paul, die al verschillende sprookjes heeft meegemaakt, weer opduikt. Hij weet de ware naam van de jongen: "Roodkapje". Dit klopt en de jongen ontploft zowat van woede en verdwijnt. Hierop vraagt prins Paul Fruitella ten huwelijk. En ze leefden nog lang en gelukkig.
[Gezien op 2 november 1997 te Rotterdam. Gespeeld door het Jeugdtheater Hofplein]
Script: Youp van 't Hek
Muziek: Ton Scherpenzeel
Regie: Louis Lemaire
Dronken Dirk: Don van Dijke
Fruitella: [afwisselend] Marloes van Woggelum of Anna Caspersen
Repelsteeltje: [afwisselend] Casper Haring of Roel Voorbij
Koning: Jaco van der Moolen
Prins Paul: Robert Stolk
Greet: Marlou Stolk

AT 0500 - The Name of the Helper    AT 0500 - The Name of the Helper

Beschrijving

Een aan lager wal geraakte molenaar, Dronken Dirk geheten, pocht in de kroeg dat zijn dochter stro in goud kan veranderen. De geldbeluste koning die zich incognito ook in de kroeg bevindt, sluit een deal met de molenaar. Als de molenaar voortaan gratis op het paleis mag komen drinken, mag de koning met diens dochter Fruitella trouwen. De dochter wordt opgesloten in een vertrek met spinnewiel en balen stro, maar zij is helemaal niet in staat om stro in goud te veranderen. Dan verschijnt er een jongen met vetkuif, leren jack en spijkerbroek ten tonele, die haar kan helpen. De eerste keer verandert hij het stro in goud in ruil voor haar ketting, de tweede keer voor haar ring en de derde keer voor haar dochtertje. Dit weigert Fruitella, maar de jongen wil het kind slechts ongemoeid laten, als zijn naam geraden wordt. Het dreigt mis te lopen als blijkt dat de jongen geen Repelsteeltje heet, maar de net op tijd gearriveerde prins Paul weet zijn naam wel: Roodkapje. Woedend verdwijnt de jongen, en Fruitella en de prins trouwen.

n.v.t. (Toneelstuk / musical Jeugdtheater Hofplein)

2 november 1997 (voorstelling zondagmatinée)