Een sage (mondeling), donderdag 17 april 1997

Hoofdtekst

Mi: Wat is het ware karakter van elfen? Niet het sprookjeskarakter denk ik, maar ... Echt zoals ze denken, zoals ze zijn, zoals ze doen.
Me: Tja, hoe moet je dat nou in woorden weergeven ... Ze hebben opdrachten die ze vervullen zonder daarbij stil te staan, omdat het hun opdracht is. Ze leven. Ze halen zich niet zoveel in hun hoofd. Meer gaat er door hun hart. Wat is intuïtie, dat is hoe wij oorspronkelijk geschapen zijn met een zekere gevoeligheid, een zekere reactie op de trillingen van de omgeving. En als dat maar werkt, hebben we verder niets nodig. Dan hoeven we niet naar school en we hoeven geen boeken te lezen en geen meesters te hebben en na te volgen. Dat is allemaal niet nodig. Integendeel, dat is maar schadelijk. Dan reageren we automatisch, zoals we geschapen zijn, op de trillingen van de omgeving en dat gaat altijd maar door met een zeker golfslag, vanzelf, zonder dat er haast bij is. Maar ook zonder dat we in herhalingen vervallen zoals de mensen dat doen met hun verstandelijke inhoud. Altijd weer hetzelfde, altijd dezelfde manier van reageren. Dat zit er niet in. Dat is altijd weer fris, en nieuw, en anders. Er zit dus een voortgang op een bepaalde manier in, maar dat is niet een voortgang van het ene punt naar het andere, dat bestaat niet in werkelijkheid, dat is een uitvinding van het menselijk verstand. Alles gaat in spiralen, en gaat weer in de eigen spiraal terug, en weer zo, en houdt nooit op en heeft geen eind en geenbegin.De hele kwestie van de kip en het ei, dat is mensengrapjes, dat bestáát niet. En dat is de gelukkiger kijk op de dingen, zou ik kunnen zeggen. Er is geen moeite, moeizaam streven naar een doel en al die dingen. Zo wensen wij dat te noemen, onze al te menselijke reacties op het gewone groeiproces. Alles gaat vanzelf. En heeft geen doel en geen zin. Het ís er, het gebeurt. Er worden geen etiketten opgeplakt in de natuur en bij de natuurwezens: Geen goed en kwaad, geen vroeger en toekomst, geen hier en daar ... Dat bestaat allemaal niet, die onderscheidingen, dat zijn allemaal noodmaatregelen van ons verstand. Toen wij, eerlijk gezegd, bedorven waren door afgunstige andere wezens, en dat is het verhaal van Adam en Eva en de slang en het Paradijs. En daar zijn wij nu, eindelijk, doorheen, en wij worden nu verlost van dat wat de kerk de 'zonde' noemt, van het bederf dat erin gebracht is door afgunstige anderen. En daar kunt u in moderne boeken van Channels (?) een heleboel over lezen. En dat is heel interessant, maar anders dan gewone boeken. En die vertellen hoe het vroeger gebeurd is, en dan zegt ons hart daar 'ja' op: 'Ja, ja, ja,zo was het, zo is het gegaan, dat is waarheid.' Dat slaat aan. We hoeven geen bewijzen te hebben, niets nodig, en of een ander het niet zo vindt dat kan ons helemaal niet schelen, dat moeten ze dan zelf maar weten. Maar mijn soort mensen komt tegenwoordig eindelijk thuis.

Beschrijving

Natuurwezens kennen geen vooruitgang in de menselijke zin des woords; alle beweging gaat in spiralen. Er is geen duidelijk onderscheid tussen begrippen als goed en kwaad of vroeger en nu, dat zijn allemaal uitvindingen van het menselijk verstand.

interview Bussum, 17-04-1997

Adam    Adam