STSAG931 - The Jato Guy

Een broodjeaapverhaal (internet), dinsdag 04 november 1997

Hoofdtekst

Een speciale categorie urban legends is die van de Darwin Award. Deze nogal ironische prijs wordt eens per jaar toegekend aan de persoon die op de meest stompzinnige manier om het leven is gekomen. Dit is de winnaar van 1994.
The Jato Guy
Op een dag vinden agenten van de Arizona Highway Patrol in de woestijn een hoop verbrand schroot. Het ligt halverwege op een heuvel, precies waar een kilometers lange, kaarsrechte weg een bocht maakt. De agenten vermoeden dat het een auto geweest is maar zien nergens sporen, behalve een paar kilometer terug op de rechte weg. Een onderzoek van de technische recherche biedt soelaas. De schroothoop was inderdaad een auto, een Chevy Impala '67 om precies te zijn. De bestuurder had achterop zijn auto een JATO (Jet Assistant Take-Off) raket gemonteerd. Dat zijn raketten die zwaar beladen militaire vliegtuigen een duwtje in de rug moeten geven bij de start. Een duwtje dat in vijf seconden een snelheid haalt van maar liefst 500 kilometer per uur en dat bijna een halve minuut lang. De bestuurder wilde waarschijnlijk even flink scheuren op zo'n lang stuk asfalt. Hij had de snelheid en enorme kracht van de raket echter onderschat en in de paniek vol op zijn remmen getrapt, getuige de remsporen. De reden waarom de sporen ophielden, twee kilometer voor de bocht, is dat de auto met bestuurder en al van de grond opsteeg. En op een hoogte van vier meter op volle snelheid tegen de heuvel aanknalde. Wegens een gebrek aan stoffelijke resten is de JATO Guy nooit geïdentificeerd.
(Onder het kopje 'Amazing Stories' gepubliceerd op Internet door Erwin van der Zande. Datum: 4 november 1997.

Beschrijving

Een man wil op een rechte weg in de woestijn eens hard rijden. Hij monteert een hulpraket op zijn auto. Later vindt de politie niets meer dan een hoopje schroot. De auto was veel te hard gaan rijden. De man had geprobeerd te remmen. De auto was echter opgestegen en tegen een heuvel te pletter gevlogen.

Darwin Award    Darwin Award

Arizona Highway Patrol    Arizona Highway Patrol