BAMET043 - Turbokip

Een broodjeaapverhaal (boek), januari 1988

Turbokip
In een vliegtuigfabriek werd het nieuwste type motor getest. Er was maar één prototype van, en de ontwerpkosten waren aanzienlijk geweest. Bij gebleken geschiktheid zou de motor in produktie worden genomen, maar eerst moesten de ingenieurs zich ervan verzekeren dat hij vogelbestendig was. Dus werd de motor in een windtunnel geplaatst, en een boodschappenjongen werd erop uit gestuurd om een dode kip te kopen. Hij moest hem met een katapult op de motor afschieten. Hij vuurde de kip af, die onmiddellijk de turbinebladen van de motor aan gruzelementen sloeg. Hij had een diepvrieskip gekocht.

Beschrijving

In een vliegtuigfabriek wordt een nieuw type motor getest. Er is maar een prototype van, en de ontwerpkosten zijn aanzienlijk geweest. De ingenieurs willen testen of de motor vogelbestendig is, voordat hij in productie wordt genomen.De boodschappenjongen haalt een dode kip, die met een katapult op de motor afgeschoten wordt. De kip slaat de turbinebladen van de motor aan gruzelementen. De jongen had een diepvrieskip gekocht.

Ethel Portnoy: Broodje Aap Met. 1e druk. Amsterdam 1992, p.65