BAMET085 - De vloek van de zigeuners

Een broodjeaapverhaal (boek),

De vloek van de zigeuners
Tot hun grote verbazing vonden Engelse brandweerlieden één voorwerp dat intact was gebleven in een verder volledig uitgebrand huis: het schilderij van het Huilende Zigeunerjongetje, het welbekende portret van een kind met tranen in de ogen. Toen het dagblad The Sun het verhaal van de geheimzinnige overleving van het schilderij publiceerde, belden veel lezers op om te vertellen hoe de afbeelding van het huilende jongetje een rol had gespeeld bij hun tegenspoed. Al gauw begonnen exemplaren van het zogenaamde ongeluksschilderij bij de krant binnen te stromen, van lezers die er vanaf wilden. Op het laatst hadden ze er zoveel dat ze twee vrachtwagens moesten huren om ze naar een afgelegen plek te brengen, waar ze plechtig werden verbrand.

Beschrijving

Tijdens een brand in een huis blijft alleen het schilderij van een huilend zigeunerjongetje intact. Een dagblad schrijft over dit feit en wordt overspoeld met verhalen over de tegenspoed die deze afbeelding heeft veroorzaakt. Mensen beginnen de krant exemplaren van dit schilderij toe te sturen en er moeten twee vrachtwagens gehuurd worden om de schilderijen af te voeren naar een plek waar ze verbrand worden.

Ethel Portnoy: Broodje Aap Met. 1e druk. Amsterdam 1992, p.116

The Sun    The Sun