FWOUT017 - De klassieke val

Een broodjeaapverhaal (boek), 1988 - 1991

De klassieke val
Een klassiek en zeer bekend verhaal herontdekte ik onlangs in moderne vorm in een krant.
De klassieke versie handelt over een soldaat die tijdens een barre winter tijdens de Tweede Wereldoorlog gedropt wordt. Helaas weigert zijn parachute dienst en de man zou normalerwijze 3000 meter lager te pletter moeten zijn gestort. Deze man had echter het ongelooflijke geluk dit verhaal zelf te kunnen navertellen. Hij viel in een dennebos met zeer hoge bomen. De zwiepende takken braken stuk voor stuk geleidelilk aan zijn val en uiteindelijk viel hij relatief zacht in een dik pak sneeuw. Hij had alleen maar zijn arm en enkele ribben gebroken.
De versie in de krant was wat ruwer van structuur. De (would be) parachutist sprong van 2000 meter hoogte, zijn valscherm ging niet open. Toen hij zijn lot pijlsnel zag naderen, verloor de man het bewustzijn. De volgende ochtend kwam hij weer bij. Hij was hoogstverbaasd dat hij zich niet in het hiernamaals bevond, maar eenvoudigweg in een weiland. Hij was volkomen ongedeerd.

Beschrijving

Een parachutist springt van 2000 meter hoogte. Zijn valscherm gaat niet open en hij verliest zijn bewustzijn. De volgende dag komt hij bij en ligt hij, ongedeerd, in een weiland. De klassieke versie van dit verhaal gaat over een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog wiens val gebroken wordt door de takken van de bomen en uiteindelijk in de sneeuw relatief zacht neerkomt.

Frank Wouters: Waar gebeurd? Brussel 1991, p.35-36

Tweede Wereldoorlog    Tweede Wereldoorlog