PGROOT29

Een personal narrative (mondeling), dinsdag 03 februari 1998

M: Een groot huis. Dit is een boerderij geweest, vroeger hè?
G: Dit is een boerderij geweest, gebouwd in 1785.
[...]
M: En deze boerderij, die heeft een speciale vorm hè? Is dat een stolpboerderij?
G: Dit is een echte, Noordhollandse stolpboerderij. Nog met dien verstande dat 'ie gebouwd is als zogenaamde vaarboerderij. Dat wil zeggen, de landerijen die erbij hoorden, die werden per vaartuig bezocht. Het hooi werd met een boot naar huis gevaren. De mest moest met een boot naar het land gevaren. Dat was dus een vaarboerderij. Dientengevolge net iets anders als een normale stolp. Een normale stolp heeft aan twee kanten stalling voor de koeien, in het midden de hooiberg, en aan de andere kant daar zit de zogenaamde dars, of dors, waar je met een vracht hooi inrijden kon. Maar omdat hier niet gereden werd, was er geen dors bij gebouwd, maar zijn het nu stallen. Dat gaf dus ruimte aan 36 koeien en een paard.
M: Zesendertig koeien?
G: Ja, die stonden hier op stal. En de hooiberg in het midden: negen bij negen meter, van de grond tot de nok.
M: Maar dit is niet meer de oorspronkelijke staat, begrijp ik?

Verteller woont en heeft gewerkt in een Noordhollandse stolpboerderij. Het was een vaarboerderij.