PGROOT32

Een personal narrative (mondeling), dinsdag 03 februari 1998

Hoofdtekst

M: Ik had in mijn brief ook nog zo'n vreemde vraag gesteld, die ze vroeger een keer op het P.J. Meertens-Instituut hebben gesteld over de nageboorte van het paard.
G: Daar is mij niets van bekend.
G: Nee, nooit van gehoord. Ik heb vreemde verhalen gehoord. Ik had een zwager, die woonde in Leeuwarden, en daar ging ik... Die had een mooie boot, en dan gingen we varen door Friesland, en door die nieuwe polders, heel Noord-Holland door, dat was leuk hoor. Maar dan vertelde je mekander ook wel eens verhalen. Die vertelde een verhaal: hij had een buurman, en dat was een liefhebber van borreltjes. Hij dronk er één, hij dronk er twee, hij dronk er drie. Zijn broer ook. En als de fles leeg was, dan hing 'ie 'm in de boom. En daar stond de boom in de tuin hartstikke vol, en als d'r wind was...
M: Dan rammelde 't.
G: Nee.
M: Nooit van gehoord. Nee. Dat dacht ik ook al, hoor, want... Bij die formulieren zie ik ook vaker eigenlijk "Nooit van gehoord" dan dat er iemand antwoord geeft van "Ja, dat werd opgehangen".
G: Nee, nooit van gehoord. Nou is 't wel zo, dat het hier geen erg paardenland was.
G: Kom je in Gelderland, Drente, daar werd alles met een paard gedaan. En in de, laten we maar zeggen in de Haarlemmermeer, en de IJpolder, daar hadden ze toch wel paarden...
[...]

Onderwerp

TM 4903 - Ophangen van de nageboorte van het paard    TM 4903 - Ophangen van de nageboorte van het paard

Beschrijving

Van het ophangen van de nageboorte van het paard heeft de verteller nog nooit gehoord. Wel een verhaal van twee drinkende broers die al hun lege flessen in de boom hingen.

interview op 3 februari 1998 (band archief Meertens Instituut)

3 februari 1998
Het betreft Volkskundevragenlijst 21 (1957), deel III, vraag 1: "Wat deed (doet) men bij U met de nageboorte van het paard en waarom deed (doet) men dat? Kent men ook dergelijke gebruiken met de nageboorten van andere dieren?" In een toelichting, die aan de vragen voorafgaat, wordt gesteld dat de nageboorte van het paard soms hoog in de boom werd opgehangen. Redenen die voor dit gebruik gegeven werden, waren onder andere: dan zal het veulen later fier met de kop omhoog lopen, of dan zal het veulen later een harddraver worden. Zie Dekker 1989, p.83.
Ophangen van de nageboorte van het paard

P.J. Meertens-Instituut    P.J. Meertens-Instituut