PGROOT36

Een mop (mondeling), dinsdag 03 februari 1998

Hoofdtekst

M: U had al wel eens gezegd dat uw ouders niet zulke vertellers waren, maar uw opa wel. Wat voor verhalen kreeg u van uw opa te horen?
G: Ja. Mijn grootvader die èh... mijn grootvader was jarig 28 februari, en hij had kleinkinderen; die woonden in de omgeving. En dan 's avonds, met al die kleinkinderen bij mekander, dan zeiden we: "Grootvader, vertel nog eris wat." En dan wist 'ie vaak leuke dingen te vertellen. En daar blijven je sommige dingen van bij. En één van die dingen, wat ik machtig mooi vond, dat was dat 'ie vertelde van z'n buurman. Hij woonde met m'n grootmoeder in een huissie in 't dorp, en hij had een buurman, die net als die man van die flessenboom... zo af en toe kwam 'ie scheef thuis. En het was een winterse dag, slecht weer, harde storm en regen. En mijn grootvader, die wordt wakker van de storm, en die gaat 's effe d'r uit, en die kijkt 's door het gordijn naar wat voor weer het is. En toen ziet 'ie op het hoekie van de brug, daar ziet 'ie z'n buurman ankommen. En hij denkt: nou Dirkbuur, hou je vast, want het zit weer niet al te best. En toen kwam 'ie dus bij z'n huis. En Dirk die moest nodig wat aftappen van al het vocht wat 'ie binnengehaald had. En hij belandt op de hoek van het huis, en daar gaat 'ie staan in de bekende houding. Eén hand waar 'ie 't lid mee vasthouden moest, en met de andere hand steunde-nie z'n eigen an de hoek van het huis. En op die hoek van het huis, daar zit de afvoerpijp van het regenwater, want dat loopt in een putje en dan hoor je: "Prrrrrrrr." In dat putje kletteren. En Dirk die staat. En het gaat: "Prrrrrrr. Prrrrrr." En toen had 'ie tien minuten gestaan, en toen zei 'ie: "Wel verdomme, moet ik nou eeuwig pissen!"
M: Hahaha.
G: Woordelijk opgevangen door m'n grootvader, en dat vonden we zo machtig mooi. Ja, ik weet wel meer verhalen, maar ik vertel niet alles.

AT 1293 - Numskull Stays until he has Finished    AT 1293 - Numskull Stays until he has Finished

Beschrijving

De buurman van grootvader komt 's nachts dronken thuis. Hij plast tegen het muurtje. Omdat het regent, klinkt het kletteren van het water in de regenpijp. De dronken man blijft lang staan omdat hij denkt dat hij niet meer uitgeplast raakt.

interview op 3 februari 1998 (band archief Meertens Instituut)

Numskull Stays until he has Finished