PGROOT38

Een mop (mondeling), dinsdag 03 februari 1998

Hoofdtekst

G: En mijn grootvader die was voor geen kleintje vervaard. Mijn grootvader woonde tussen Monnikendam en Ilpendam in Overleek. Dat is dat weggetje van Monnikendam naar Ilpendam langs de Leek. Waar die camping is. En hij werd verliefd op een meissie in Edam, en dat scheen een schoonheid te zijn, en hij werd benijd door vele jongens uit die omgeving. En hij ging van Overleek naar Edam op het paard, want fietsen waren d'r niet, en anders moest je lopen. (Ik had een man bij me in dienst, die had een meissie op Ransdorp, en die ging lopen hiervandaan, naar Ransdorp, naar z'n meissie zondag 's avonds.) Maar mijn grootvader had dus een paard, dus die stapte op het paard en die ging met het paard naar Edam. En toen, langs de Broeker Jaagweg, bij de bomen, daar verscheen plotseloos een spook op de weg. Een echt spook, met een wit laken, om dat paard aan het schrikken te maken. En m'n grootvader - het waren drie jongens - m'n grootvader die springt van 't paard, zet 'm vast... en die drie jongens afgetuigd, dat ze er geen brood van lustten! En in het vervolg ging 'ie rustig op z'n paard naar Edam, want ze lieten 'm wel lopen. Dat vertelde-nie ook, en dat was ook waar gebeurd! Ja.
[...]

Onderwerp

VDK 1676F* - Spookspelen: Het spook op de vonder    VDK 1676F* - Spookspelen: Het spook op de vonder

Beschrijving

De grootvader van de verteller reisde per paard. Plots verscheen er een spook op de weg. Het was de bedoeling dat hij schrok van deze jongen met een laken over zich heen. De andere jongens zouden hem dan kunnen overvallen. De grootvader was echter niet bang en heeft de jongens een pak slaag gegeven.

interview op 3 februari 1998 (band archief Meertens Instituut)

Spookspelen: het spook op de vonder