PGROOT39

Een personal narrative (mondeling), dinsdag 03 februari 1998

M: Wilt u aan de hand van uw maquette, op tafel, nog eens laten zien hoe die boerderij eruit zag?
G: Ja. Ik zal 'm wel effe hierheen halen. Zal ik 'm hier zetten? Ik kan 'm hier op zetten.
M: Dan kijken we hier tegen de voorkant aan.
G: Dat is de voorkant. Door deze deur... deze deur [wijst rechts] dat is die deur die achter die kast zit. Die hebben we weggewerkt, maar daar zit een ouwe deur. En door deze deur kwam je dus in deze stal. En daar zie je negen vakkies; in ieder zo'n vakkie stonden twee koeien. Dus dat zijn achttien koeien. Daar [wijst achter] stonden acht koeien, daar [wijst links] stonden veertien koeien met een paard. Dus dat was rondom stalling voor het vee. En dit [wijst in het midden] is die bewuste hooiberg. Die zat tot zo hoog vol hooi, negen bij negen meter.
M: En dat moest opgestoken worden waarschijnlijk, als het hooi aankwam?
G: En dat hooi dat werd gevaren. Een sloot op tien meter van de boerderij af, daar kwam het hooi in een boot... kwam er aan, opgetast. Dan werd er op twee stokken, twee draagstokken... werd zo'n stapel hooi door deze grote deur [wijst aan achterkant] in deze stal gedragen. En je moet je voorstellen dat hier een zolder in zit, natuurlijk. Dat was rondom zolder. Dan stond hier een man, die stak dat hooi met een hooivork op deze zolder, en als die hooiberg zo hoog opgestapeld was, dan stak die man van de zolder het daarop [wijst hoger], daar stond weer een man, en dan was daar een man die pakte dat weer an, en er was een man die verdeelde dat hooi door die berg.
M: Juist.
G: Bij die boot stond ook een man, die 't van de boot op de stokken laadde. Met z'n tweeën droeg je dat daarheen [wijst naar binnen]. Dus zes, zeven mensen had ik nodig. En in 1937 toen was ik dus de eerste hier in het dorp, die een zogenaamde Jacobsladder aanschafte, oftewel een transportband. Toen hebben we door dit raam... [wijst] hier hebben we een raam gemaakt. Dit was de begane grond, dus we brachten dat hooi hier. Dan stond er een transportband, die liep zo, tot hier, boven in die berg - net als een baggermachine een draaiende band, met tanden. Het hooi dat ging zo, en kiepte het hier de berg in. Toen had ik dus één man hier [wijst beneden], één man daar [wijst boven]. Dat was een belangrijke besparing.

Beschrijving

In de stolpboerderij zijn rondom stallen en in het midden de hooiberg. Het hooi moest met behulp van meerdere knechts omhoog gestoken worden met hooivorken. Later kocht de boer een transportband, en had hij in de hooitijd zoveel knechts niet meer nodig.

interview op 3 februari 1998 (band archief Meertens Instituut)

Jacobsladder    Jacobsladder