DIVTX055 - Afke's tiental

Een mop (boek), 1903

Hoofdtekst

En jawel, Heit legde z'n pijp weg, - want die was onder 't vertellen uitgegaan, - en daar begon hij alweer: "Ja, óf Japik Engberts vlug was! Ons Jan-Oom heeft 't zelf gezien, hoe hij te Leeuwarden eens, midden in 't drukke vrijdaggewoel, zo'n oude, vette boerinne, die voor 'n goudsmidswinkel stond te kijken, haar breed, gouden oorijzer onverwachts van 't hoofd rukte. De vrouw aan 't schreeuwen van belang, dat kan je begrijpen, en 't volk stroomde d'r van alle kanten op toe! - De politie was ook dadelijk bij de hand; maar net toen ze 'm pakken zouën, sprong Japik over de brede stadsgracht, krekt of 't maar 'n greppeltje was, en hij lachte aan de overkant de veldwachters uit; want die konden 'm dat kunststuk natuurlijk niet nadoen! Nou, en toen zette onze maat 't op 'n lopen! Hij maakte gauw dat-ie de stad uit kwam, vanzelf; en - als Japik eenmaal goed aan 't lopen ging, nou dan kon 'n paard 'm niet eens meer inhalen!"
(Nienke van Hichtum: Afke's tiental. 31e druk. Alkmaar [z.j.], p.75)

Onderwerp

VDK 1525Z* 6 - Japik Ingberts rukt boerin gouden oorijzer van het hoofd    VDK 1525Z* 6 - Japik Ingberts rukt boerin gouden oorijzer van het hoofd

Beschrijving

In Leeuwarden berooft Japik Ingberts een boerin van haar oorijzer. Als de politie eraan komt, springt Japik over de stadsgracht, en geeft zijn achtervolgers het nakijken.

Nienke van Hichtum: Afke's tiental. 31e druk. Alkmaar [z.j.], p.75

Japik Ingberts rukt boerin gouden oorijzer van het hoofd