STSAG960 - 'Hond aan trekhaak' sterk, maar waar
Meertens Instituut meent een nieuwe stadssage te hebben gevonden

This text contains copyrighted information.

BRUN 02310 - The Leashed Dog    BRUN 02310 - The Leashed Dog

Een gezin vergeet de hond van de trekhaak los te halen en rijdt weg met dodelijk gevolg.

Brabants Dagblad, 15 mei 1998

15 mei 1998
Zie ook hiervoor STSAG958. In een telefonisch onderhoud (d.d. 18-5-1998) geeft Ad Rijken lacherig toe een wat plagerige toon aan te slaan in het artikel, al is het niet kwaad bedoeld. Rijken geeft toe dat het een bizar verhaal is. Dat de dierenbescherming niet op de hoogte is, verklaart hij uit het feit dat dit vaak vrijwilligers zijn, die wel eens wat ontgaat. Bovendien ging het om een ongeluk zonder opzet, waarvoor de eigenaars van de hond niet aansprakelijk kunnen worden gesteld, reden waarom de politie geen proces verbaal heeft opgemaakt. De adjudant van de marechaussee heeft uit het dagverslag voorgelezen wat de marechaussee had geconstateerd. Rijken vertrouwt mij toe dat de familie van de overleden hond telefonisch geschokt gereageerd had bij de eerste berichtgeving in de krant: ze waren boos en verdrietig. Uit eigen beweging zegt Ad Rijken dat het toch wel voorkomt dat waar gebeurde verhalen een eigen leven gaan leiden. De fotograaf van de krant houdt altijd met een scanner het mobilofoonverkeer van de politie in de gaten. Op een keer hoorde hij een melding van een hond aan een trekhaak. Het bericht werd later door journalisten gecheckt, maar bleek niet waar te zijn. Bestaat de urban legend dan toch?
Op 19-5-1998 telefonisch contact opgenomen met adjudant A. de Geus van de marechaussee in Uden. Hij meldt dat twee marechaussee's de wagen met de hond aan de trekhaak hebben achtervolgd en staande gehouden. Daarna is de politie erbij gehaald. Het dagverslag, de zgn. mutatie, zal worden gefaxt, en de namen van de betrokken marechaussees zal erbij worden gezet. De Geus geeft toe dat het een bizar verhaal is, en hij snapt ook niet goed hoe het heeft kunnen gebeuren. Omdat er geen opzet in het spel was, heeft de politie er geen werk van gemaakt, aldus De Geus.
The Leashed Dog

P.J. Meertens Instituut    P.J. Meertens Instituut