Een sage (mondeling), zaterdag 10 april 1954

Hoofdtekst

Reid Keuning wie fytsmakker op Koatstertille. Hy wie net troud. Hy gong us mei my nei Twizel ta to skutjassen.
Op 'e weromreis sei er: "Wolst even mei der yn?"
Ik gong mei, krige kofje, in brochje mei hearring en in pear buorrels.
Ik siet by 't finster en hy by de doar. Doe sei er ynienen: "Al de soldaatjes uit de hut, marcheren!"
Dêr kommen se oan, fjouwer op 'e rige. De rige wie wol in meter lang! Se hienen 't gewear op 't skouder. Doe sei er: "Rechtsom!" Sy dienen it. Doe gongen se de hurddobbe wer yn.

Onderwerp

SINSAG 0693 - Zauberer lässt Soldaten (Zwerge) unter dem Kamin hervor kommen.    SINSAG 0693 - Zauberer lässt Soldaten (Zwerge) unter dem Kamin hervor kommen.

Beschrijving

Op de terugweg van een potje kaarten wordt een man uitgenodigd bij zijn pasgetrouwde vriend. Terwijl hij aan de koffie zit, zegt de ander ineens: "Alle soldaatjes uit de hut: marcheren!" en tot de grote verbazing van de gast lopen er soldaatjes door de kamer, vier op een rij, en een rij van meer dan een meter lang. Op commando van de vriend gaan de soldaatjes even later hun verblijfplaats weer in.

Collectie Jaarsma (archief Meertens Instituut), verslag 23, verhaal 14

Zauberer lässt Soldaten (Zwerge) unter dem Kamin hervor kommen