SVOOST050 - Waarom men IJsselsteiners ook wel Apenluiders noemt...

Een sage (vragenlijst), woensdag 06 juni 2007

Waarom men IJsselsteiners ook wel Apenluiders noemt

Rond 1300 leefde knecht Kees aan het hof van de heer van 't Slot Rijpickerwaard. Kees bezat een aapje die dezelfde naam had als zijn meester. Het diertje vermaakte met zijn kunstjes iedereen aan het hof, wat meester Kees zeer geliefd maakte.
Op een ongelukkige dag wordt het aapje ziek en sterft het. Terwijl knecht Kees zijn geliefde vriend in de tuin begraaft, geeft de slotheer een andere knecht de opdracht om alle bewoners van de stad te vertellen dat Kees dood is. Het bericht zorgt voor groot verdriet in de stad. Ter nagedachtenis aan Kees wordt besloten de noodklokken te luiden. Op het Slot hoort men de noodklokken luiden en de heer vraagt zich af waarom deze geluid worden. Hij stuurt Kees naar de stad. Als de bewoners knecht Kees zien aankomen, schrikken ze zich wild! Zij dachten dat knecht Kees was overleden! Als Kees uitlegt dat zijn aapje is overleden worden de inwoners van IJsselstein boos. Belachelijk, vinden ze het, dat ze de klokken hebben laten luiden voor een aap! Ze willen wraak nemen op de slotheer voor deze verwarring. De inwoners besluiten het kasteel aan te vallen. Ze omsingelen het kasteel en proberen de heer uit te hongeren. Een echte aanval blijft uit, het volk wordt chagrijnig en lui. Na enkele dagen besluiten de bewoners dat het zinloos is en sluiten vrede met de slotheer.

Proef ook een echte IJsselsteinse lekkernij. De Apenluider.

Onderwerp

TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners    TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Over hoe de IJsselsteiners aan hun bijnaam Apenluiders komen.

Letterlijk overgenomen van brochure van VVV IJsselstein

06 juni 2007
Ingezonden naar aanleiding van een vragenlijst voor VVV's van Saskia van Oostveen (onderzoek naar toe-eigening verhalen door steden)
Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Apenluider    Apenluider