Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

SVOOST051 - Fulco de Minstreel

Een sprookje (vragenlijst), woensdag 06 juni 2007

Hoofdtekst

Fulco de Minstreel

Fulco leefde rond de 13e eeuw, hij was knecht van de heer Gijsbrecht van Amstel en zijn vrouw Bertha. Gijsbrecht en Bertha woonden op het Slot IJsselstein. Op een kwade dag werd Gijsbrecht, in de bossen dicht bij IJsselstein, overvallen en gevangen genomen door Heer Hendrik van Vianen. Hij werd naar Dordrecht gebracht, waar hij streng bewaakt werd en niets anders kreeg dan water en brood. Knecht Fulco besloot al het mogelijke te doen om zijn heer te bevrijden. Als eerste probeerde hij als marskramer mooie spullen te verkopen in het Dordse Slot. De gevangenenbewaarder vertrouwde hem echter niet en het plan mislukte. Voor het volgende plan zocht hij een aantal muzikanten bijeen en verkleedde hij zich als een oude minstreel. Samen studeerden ze verschillende liederen in en reisden langs kastelen om met muziek wat geld te verdienen. Aangekomen op het Kasteel Dordrecht werd de kasteelheer beziggehouden met veel muziek en drank. Ook de gevangenenbewaarder wist Fulco met listen dronken te voeren en vast te binden. Heer Gijsbrecht werd uit zijn cel bevrijd. Fulco gaf hem zijn mantel en kap om hem het kasteel uit te kunnen smokkelen.
Vrouw Bertha en heer Gijsbrecht waren Fulco erg dankbaar voor zijn trouwe hulp, hij werd tot ridder geslagen en benoemd tot kastelein van Slot Heukelom.

Over de heldendaden van Fulco heeft Joh. C. Kieviet (ook schrijver van de boeken van Dik Trom) een boek geschreven, 'Fulco de Minstreel'.

Beschrijving

Hoe Fulco de Minstreel zijn heer Gijsbrecht van Amstel wist te redden uit Kasteel Dordrecht en als dank tot ridder werd geslagen.

Bron

Letterlijk overgenomen van brochure van VVV IJsselstein

Commentaar

06 juni 2007
Ingezonden naar aanleiding van een vragenlijst voor VVV's van Saskia van Oostveen (onderzoek naar toe-eigening verhalen door steden)

Naam Overig in Tekst

Fulco de Minstreel    Fulco de Minstreel   

Gijsbrecht van Amstel    Gijsbrecht van Amstel   

Bertha    Bertha   

Slot IJsselstein    Slot IJsselstein   

Heer Hendrik van Vianen    Heer Hendrik van Vianen   

Kasteel Dordrecht    Kasteel Dordrecht   

Slot Heukelom    Slot Heukelom   

Joh. C. Kieviet    Joh. C. Kieviet   

Dik Trom    Dik Trom   

Naam Locatie in Tekst

Dordrecht    Dordrecht   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22