Een personal narrative (mondeling), dinsdag 24 april 1962

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

Beschrijving

Zo'n 70 jaar geleden had ieder meisje in de winter de wolle muts op. Als ze een jaar of twaalf waren kregen ze een kornetmuts met lange zwarte linten. Zo tegen de achttien jaar kregen ze dan de grote muts eerst zonder poffer en later met poffer. In huis droeg men de ondermuts. Als kind en jong meisje had ze altijd kort haar gehad. Lang haar gold toen in de boerenstand als frivool en onzedelijk. Haar moeder verklaarde: "Mijn ogen willen niet zien, dat jullie lang haar hebben." Intussen gingen ook jonge boerinnetjes lang haar dragen en na veel zeuren mocht het tenslotte.

Collectie Kusters (Archief Meertens Instituut), verslag 6, verhaal 10.

Aanvulling van de vrouw v.d. Vorst-Timmermans.