Een sage (mondeling), donderdag 31 maart 1966

Hoofdtekst

Der wie rus in bandyt. Dy hie hwat útheefd en nou fluchte er. Doe kom er yn in doarp en dêr rôpen se: "Gryp him! Gryp him!" Sa krige dat doarp de namme fan Geryp.
De bandyt fluchte fierder. Doe krigen se him hast to pakken en se seinen yn it doarp dat doe kom: "Sa mar, sa mar." Doe joegen se dat doarp de namme fan Semar.
Mar de bandyt fluchte fierder. Mar yn it doarp dat doe kom krigen se him en der woarde roppen: "Burch him! Burch him!" Sa krige dat doarp de namme Burgum.

Beschrijving

Een bandiet vlucht weg door drie dorpen, die hun naam te danken hebben aan de uitroepen tegen hem: "Gryp him, gryp him" wordt dan Geryp etc.

Corpus Jaarsma (archief Meertens Instituut), verslag 24, verhaal 14

Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen