Een sage (mondeling), maandag 04 april 1966

Us heit hat as feint us nei Ljouwerter merke ta west, en dear hat er foar de swarte spegel stien.
Allerearst seach er in faem, dy hie roetswart hier. Dat is letter syn wiif woarn. Doe seach er in greate kiste. Dat wie syn eigen deakiste. Doe seach er trije bernekisten achter elkoar. Dat is ek útkom, heit en mem ha de earste trije bern forlern. En doe seach er de kiste fan ús mem. Dat is ek útkom. Us heit is fóár ús mem stoarn.

SINSAG 0688 - Der Zauberspiegel    SINSAG 0688 - Der Zauberspiegel

Beschrijving

Een jongeman gaat naar de markt in Ljouwert [Leeuwarden] en kijkt in de zwarte spiegel. Hij ziet eerst een meisje met zwart haar, die later zijn vrouw wordt. Dan ziet hij zijn eigen doodskist, en daarna drie kinderdoodskisten. De man en zijn vrouw verliezen inderdaad hun eerste drie kinderen. Daarna ziet hij de doodskist van zijn toekomstige vrouw. Zijn vrouw overlijdt ook werkelijk voor hij sterft.

Der Zauberspiegel

Ljouwert [Leeuwarden]    Ljouwert [Leeuwarden]