KONING08 - Van 'n old wifke dei 'n duitje von

Van 'n old wiefke dei 'n duitje von
Old wiefke von 'n duitje, en ze wis nait, wat ze der veur koopen zol. Mor op maartdag kocht ze der 'n swientje veur. Mor't swientje wol nait noar hoes tou, of 't mos droegen worren. Dou ging 't ol wiefke noar 'n hond en vroug aan hond: wilt doe dat swientje wel bieten? want dat swientje wil nait noar hoes tou, of 't mout droegen worren. Nee, zee de hond. Dou ging 't ol wiefke noar 'n stok en vroug: wilt doe de hond wel sloagen? want de hond wil 't swien nait bieten, en 't swien wil nait noar hoes tou of 't mout droagen worren. Nee, zee de stok. Dou ging 't ol wiefke noar 't vuur en vroug: vuur, wilt doe de stok wel opbrannen? want stok wil hond nait sloagen, hond wil swien nait bieten en 't swien wil nait noar hoes, of 't mout droegen worren. Nee, zee 't vuur. Dou ging 't ol wiefke noar 't woater en vroug: woater wilt doe 't vuur wel bluzzen? want 't vuur wil stok nait opbrannen; stok wil hond nait sloagen; hond wil 't swien nait bieten en 't swien wil nait noar hoes tou, of 't mout droegen worren. Nee, zee 't woater. Dou ging 't ol wiefke noar 'n kou en vroug: kou wilt doe 't woater drinken? want 't waoter wil 't vuur nait bluzzen; 't vuur wil stok nait brannen; stok wil hond nait sloagen, hond wil 't swien nait bieten't swien wil nait noar hoes tou of 't mout droagen worren. Nee, zee de kou. Dou ging 't ol wiefke noar 'n touw en vroug: touw wilt doe de kou bienen? want kou wil 't woater nait drinken; 't woater wil 't vuur nait bluzzen, 't vuur wil stok nait brannen; stok wil hond nait sloagen; hond wil 't swien nait bieten en 't swien wil nait noar hoes tou of 't mout droagen worren. Nee, zee 't touw. Dou ging 't ol wiefke noar 'n moeske tou en vroug: moeske wilt doe 't touw deurknoagen? want 't touw wil kou nait bienen; kou wil 't woater nait drinken; 't woater wil 't vuur nait bluzzen; 't vuur wil stok nait brannen; stok wil hond nait sloagen; hond wil 't swien nait bieten en 't swien wil nait noar hoes tou of 't mout droagen worren. Nee, zee de moes. Dou ging 't ol wiefke noar de kat en vroug: kat, wilt doe 't moeske nait vangen? want moes wil 't touw nait knoagen; 't touw wil kou nait bienen; kou wil 't woater nait drinken; 't woater wil 't vuur nait bluzzen; 't vuur wil stok nait brannen; stok wil hond nait sloagen; hond wil 't swien nait bieten, en 't swien wil nait noar hoes tou of 't mout droegen worren. Joa, zee de kat. Kat achter moes aan, moes achter touw aan, touw achter kou aan, kou achter 't woater aan, 't woater achter 't vuur aan, 't vuur achter stok aan, stok achter hond aan, hond achter 't swien aan; 't swien begunt te gieren van benauwdhaid en gaait noar hoes.

AT 2030 - The Old Woman and her Pig    AT 2030 - The Old Woman and her Pig

Beschrijving

Een oude vrouw vindt een muntstuk waarmee ze een oud varken koopt. Het varken wil niet naar huis lopen, want hij wil gedragen worden. Ze vraagt de hond of hij het varken wil bijten zodat het vanzelf naar huis loopt. De hond wil dat niet. Dan vraagt ze de stok of hij de hond wil slaan. De stok wil ook niet. Dan vraagt ze het vuur of hij de stok wil verbranden. Het vuur weigert. Dan vraagt ze het water of die het vuur wil doven. Het water wil niet. Dan vraagt ze de koe of hij het water op wil drinken. De koe wil ook al niet. Dan vraagt ze het touw om de koe vast te binden. Het touw weigert. Dan vraagt ze de muis of hij het touw door wil bijten. De muis wil niet. Dan vraagt ze de kat of hij de muis wil vangen. De kat wil wel. Hij gaat achter de muis aan en de muis gaat achter het touw aan en het touw gaat achter de koe aan en de koe gaat achter het water aan en zo maar door tot de hond achter het varken aangaat. Het varken schreeuwt van benauwdheid en gaat naar huis.

E.J.Huizenga-Onnekes: Het boek van Minne Koning. Groningen (etc.), 1930, p.38-40

The old woman and her pig