Meyles03 - Assepoester

Assepoester

Ergens op de andere helft van de aardbol woonde een mooi, maar ongelukkig meisje. Assepoester (want zo heette ze) moest altijd het vuile werk in huis doen, terwijl haar stiefmoeder en haar twee stiefzusters een lui en gemakkelijk leventje leidden.
Op zekere dag was de stad waar ze woonden in rep en roer. Uit het westerse Holland was een prins aangekomen, die op zoek was naar een bruid. De vrouwen in zijn eigen land waren hem te intelligent, te eigenzinnig, te achterdochtig jegens mannen, of te zeer belust op zijn geld. Wat hij zocht was een lief, onderdanig meisje, zoals je die alleen nog in niet-westerse culturen vindt. Iedereen die aan de gewenste beschrijving voldeed, werd uitgenodigd te verschijnen op een bal in het hotel waar hij verbleef.
Assepoester begreep dat dit de kans was om haar ellendige bestaan te ontvluchten. Ze keerde haar spaarpot om en zag dat ze misschien net een eenvoudig avondjurkje kon kopen.
Op de avond van het bal liep Assepoester er een beetje onwennig bij. Dit kwam voornamelijk omdat haar geld slechts toereikend was gebleken voor een jurkje van heel weinig stof. Maar toevallig bleek dit bij de prins uitstekend in de smaak te vallen.
Groen van jaloezie keken haar stiefzusters toe hoe Assepoester aan het eind van de avond met de eer ging strijken. Assepoester was opgetogen, maar tegelijk ook heel nieuwsgierig naar haar nieuwe bestaan en ze vroeg de prins van alles over het verre Holland.
De prins beloofde haar een eigen kamer in zijn paleis in de hoofdstad, met uitzicht op een drukke straat. Zo kon ze snel de mensen leren kennen en naar ze wuiven, want dat zagen ze graag.
Assepoester was zo ongeduldig dat ze de vliegreis maar nauwelijks kon uitzitten. In Amsterdam aangekomen, wilde ze meteen naar het paleis toe om haar kamer te zien.
Deze bleek kleiner en donkerder dan ze gedacht had. Bovendien liepen er in het gebouw wel erg veel andere meisjes rond, allemaal gekleed in wel erg weinig stof. De toon waarop de prins haar aansprak, was ook heel anders dan de dagen ervoor.
"Dit is je kamertje", sprak hij kortaf. "Hier zit je elke dag van twee tot twaalf. Klanten mogen een half uur blijven en het geld geef je aan mij."
Ver weg zaten de stiefzusters nog maanden te mokken. 'Typisch Assepoester", zeiden ze tegen elkaar. "Altijd al ondankbaar geweest. Je moet niet denken dat die ooit nog iets van zich laat horen."
Elke dag keken ze in de krant om te zien of er misschien weer een westerse prins gearriveerd was. Want het leek wel of er daar steeds meer van kwamen.

AT 0510 - Cinderella and Cap o' Rushes    AT 0510 - Cinderella and Cap o' Rushes

ATU 0510A    ATU 0510A

Beschrijving

Dit is een variatie op het Assepoestersprookje. Assepoester woont op de andere helft van de aardbol en moet het vuile werk in huis doen. Op een dag komt een Hollandse prins aan in het land en hij zoekt een vrouw die niet te intelligent, eigenzinnig, te achterdochtig jegens mannen, en niet te zeer op geld belust is. Ze moet juist lief en onderdanig zijn. Assepoester koopt een kort avondjurkje van haar spaargeld en de prins neemt haar mee naar zijn kasteel, waar ze mag wuiven naar de mensen. Als Assepoester in Amsterdam aankomt blijkt de prins een pooier te zijn en Assepoester komt in een bordeel terecht waar ze naar mannen moet lonken en ze moet ontvangen in een klein kamertje. De stiefzusters zijn jaloers op Assepoester, omdat ze denken dat zij het goed heeft.

W. Meyles. De Pitbull en de Zeven Geitjes. Groningen 1991, p.17-18

S31 - Cruel stepmother.    S31 - Cruel stepmother.

S34 - Cruel stepsister(s).    S34 - Cruel stepsister(s).

L55 - Stepdaughter heroine.    L55 - Stepdaughter heroine.

L55.1 - Abused stepdaughter.    L55.1 - Abused stepdaughter.

H934.3 - Tasks assigned by stepmother.    H934.3 - Tasks assigned by stepmother.

H1381.3.1 - Quest for bride.    H1381.3.1 - Quest for bride.

R24 - Abductor in disguise.    R24 - Abductor in disguise.

K1810 - Deception by disguise.    K1810 - Deception by disguise.

H362 - Bride chosen from girls assembled at feast.    H362 - Bride chosen from girls assembled at feast.

J1577 - Deceptive invitation to feast.    J1577 - Deceptive invitation to feast.

H386 - Bride test: obedience.    H386 - Bride test: obedience.

N711.6 - Prince sees heroine at ball and is enamored.    N711.6 - Prince sees heroine at ball and is enamored.

T91.6.2 - King (prince) in love with a lowly girl.    T91.6.2 - King (prince) in love with a lowly girl.

F823.2 - Glass shoes.    F823.2 - Glass shoes.

F575.1 - Remarkably beautiful woman.    F575.1 - Remarkably beautiful woman.