Meyles05 - Roodkapje

Roodkapje

Ergens in een grote stad, in een straat waar de huizen allemaal even lang, even breed en even hoog waren, woonde eens een meisje van een jaar of zestien. Haar moeder had haar uit balorigheid Roodkapje genoemd, ter herinnering aan de rossige kapitein die na een nacht vol hartstocht weer snel het zeegat uitgevaren was en nooit meer iets van zich had laten horen.
Het meisje had een grondige hekel aan haar naam, maar zolang ze nog geen definitieve keus kon maken tussen Désiree, Isabel en Marie Claire liet ze het maar even zo.
Toen Roodkapje op een middag uit school thuisgekomen was en op de bank neerplofte, riep haar moeder vanuit de keuken.
"Wat is er?" wilde het meisje weten.
"Oma is ziek. Heb je zin om vanmiddag even bij haar langs te gaan?"
"Oma heeft geen kabeltelevisie," mokte Roodkapje, "dus dan kan ik geen MTV zien."
"Oma vindt het jammer dat je zo weinig langskomt", zei moeder.
"Oma heeft geen geluidsinstallatie", zeurde Roodkapje, "Het is er altijd zo stil in huis."
"Oma vindt het altijd gezellig als je er bent", probeerde moeder.
"Oma is hartstikke dement aan het worden", sputterde Roodkapje. "Ze weet nog nauwelijks wie ik ben." "Toch wil ik graag dat je gaat", hield moeder vol. "Alleen als jij een briefje voor school schrijft dat ik geen huiswerk heb kunnen maken", zei Roodkapje.
Roodkapjes grootmoeder woonde in een huisje in het bos, ver van autowegen, bushaltes en bromfietspaden, zodat het meisje gedwongen was de route te voet af te leggen. Haar moeder had haar gevraagd onderweg wat lekkers voor oma te kopen en daarom liep ze nu met een fles cola in de ene en een zak cheese-and-onionchips in de andere hand over een paadje dat steeds dieper het bos in voerde. Tussen het gras zag ze hier en daar wat blauwe, klokvormige bloemen staan.
Laat ik er daar ook maar wat van meenemen dacht ze, want wat weet een zestienjarig stadsmeisje zonder biologie in haar vakkenpakket nu van beschermde planten? Terwijl ze zich voorover bukte, voelde ze opeens een hand op haar rechterbil. Met een gil draaide ze zich om en stond oog in oog met een wellustig grijnzende jager. "Zozo, helemaal alleen in het bos?" wilde deze weten, terwijl hij zijn dubbelloops jachtgeweer afdeed.
"Weten je ouders wel dat je hier bent?" vervolgdehij, zijn jasje uittrekkend.
"Gevaarlijk hoor", sprak hij vermanend en begon aan zijn broekriem te friemelen.
"Wat zou je zeggen van..."
Verder kwam hij niet. Uit het struikgewas sprong een grote, vale wolf te voorschijn, die hem de strot doorbeet voor hij zijn geweer kon oppakken.
Roodkapje wist niet waar ze het meest van moest schrikken.
Ze zette het op een lopen en kwam even later geheel overstuur bij het huisje van grootmoeder aan. Zonder te kloppen vloog ze naar binnen, haar ogen nog wijd open gesperd van ontzetting.
"Oma... help... Ik ben het, Roodkapje", riep ze weinig samenhangend.
Grootmoeder, wreed gestoord in haar middagdutje, stommelde zo snel ze kon haar bed uit."Kind, wat heb je een grote ogen", zei ze
verbaasd. "Dat komt... dat komt... van die enge vent... van die vreselijke wolf', huilde het meisje. "En wat heb je toch een grote duim", voegde grootmoeder er hoofdschuddend aan toe. "Je zou moeten weten dat er in dit land helemaal geen wolven leven. Foei, foei toch. Ga nu eerst maar eens lekker op de bank zitten, dan zal oma een beetje melk voor je opwarmen." Een beetje duizelig nog van het snelle opstaan, schuifelde ze naar de keuken. "Ik mag dan een beetje kierewiet aan het worden zijn," zei ze zachtjes tegen zichzelf, "maar dat is nog niets vergeleken bij de kinderen van tegenwoordig. Wat jammer toch dat ze niet van de drugs af kunnen blijven."

Beschrijving

Het verhaal van Roodkapje is gemoderniseerd. Roodkapje, een zestienjarig meisje, moet uit school van haar moeder bij oma op bezoek. Ze gaat lopend door het bos op weg naar haar oma. Als ze vooroverbukt om een bloemetje te plukken, pakt een wellustige grijnzende jager haar beet. Voordat hij schade aan kan richten komt er een wolf op de jager af die hem de strot doorbijt. Roodkapje komt overstuur bij haar grootmoeder aan. De oma merkt op dat Roodkapje grote ogen en een grote duim heeft en kalmeert haar kleindochter. Ze gelooft niets van het verhaal en vindt het jammer dat kinderen van tegenwoordig niet van drugs af kunnen blijven.

W. Meyles: De Pitbull en de Zeven Geitjes. Groningen 1991, p. 27-29

The Glutton (Red Riding Hood)