Een sage (mondeling), donderdag 19 mei 1966

Hoofdtekst

Frijmitselders ha noait forlet fan jild. Se helpe elkoar altyd. Sy kinne trije kear jild krije, faker net. Mar der wurdt ek wol sein, dat frijmitselders in wikseldaelder ha. Sy ha har oan 'e duvel forkocht. Yn Snits ha de frijmitselders in gebou. Ik ha 't wolris stean sjoen. Sy matte der achterstofoar ta'nyn gean.

Onderwerp

SINSAG 0882 - Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück.    SINSAG 0882 - Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück.

Beschrijving

Vrijmetselaars hebben altijd geld. Ze lenen het van elkaar. Er zijn ook vrijmetselaars die over een wisseldaalder beschikken. Zij hebben hun ziel aan de duivel verkocht. In Sneek staat een gebouw van de vrijmetselaars; daar moeten ze achterstevoren naar binnen.

Corpus Jaarsma, verslag 41, verhaal 7 (Archief Meertens Instituut)

Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück