Een mop (mondeling), zondag 27 september 1998

Kind (allochtoon): "Ga dan."
Kind (Utrechts stadsdialect): "Okee, èh, Jantje ging met zijn moeder boodschappen doen. Schap [???]. Ze gingen naar het centrum, daar gingen ze boodschappen doen. En toen zag hij vijf gulden liggen. Wou die het oprapen, maar het mocht niet van z'n moeder, want z'n moeder zei dat alles wat op de grond lag, dat mocht 'ie niet oprapen: dat was vies. Zagtie 25 gulden liggen, wou die 't pakken, mocht 'ie ook niet oppakken. Zagtie weer 50 gulden liggen, mocht 'ie 't ook weer niet oppakken. En toen gingen ze een banaan kopen. Nee. En toen lag d'r een bananeschil op de grond. En toen glee z'n moeder, glee ze, glee z'n moeder op de grond."
Ander kind (allochtoon?): "Oma."
Kind: "O, z'n oma. Glee ze op de grond. En toen zei die oma: 'Jantje, raap me eens op.' Zei ze: 'Nee, alles dat op de grond leg is toch vies? Dat mag je niet oprapen.'"
Louis Bouwmans: "O ja. En jij bent?"
Kind: "Zo. Goeie hè?"
(Verteld op het multi-culturele festival 'Salaam Lombok' op zondag 27 september 1998, in de Kanaalstraat te Utrecht. Afschrift van bandopname.)

TM 8039 - "Wat op de grond ligt, is vies"    TM 8039 - "Wat op de grond ligt, is vies"

Beschrijving

Jantje gaat met z'n moeder (oma) boodschappen doen. Hij mag van haar geen geld van de grond oprapen. Als moeder (oma) na het eten van een banaan uitglijdt over de schil, weigert de jongen haar op te rapen: alles wat op de grond ligt, is vies.

Bron

Afschrift van bandopname. Verteld op het multi-culturele festival 'Salaam Lombok' op zondag 27 september 1998, in de Kanaalstraat te Utrecht.

27 september 1998
De verteller begint met de moeder als een hoofdpersoon, maar wordt er halverwege door een ander op gewezen, dat het de oma moet zijn.
"Wat op de grond ligt, is vies"

Jantje    Jantje