Een mop (mondeling), zondag 27 september 1998

Kind (allochtoon): "Jantje was op school, en ze deed steeds: 'Broembroem.'"
Ander kind [verontwaardigd]: "Hebtie van mij. Hij naapt mij a. Hé, stop stop. Hij naapt, hij naapt mij a. Hij gaat me naäpen."
Kind: "Nee, ik wist niet. [...] Jantje was op school. En hij, hij, hij èh hij deed: 'Broembroem' op school. Dus meester zei: 'Hou maar op.' Zei... deed 'ie nog een keer: 'Broembroem.' Zeitie: 'Houd maar op.' Zeit... deed 'ie: 'Broembroem.' Houd je mond, joh."
[Reageert op jongen die zich bemoeit met het vertellen van de mop.]
Ander kind: "Zei die: 'Nee, m'n benzine is op.'"
Kind: "'Als je... de laatste keer. Als je 't weer doet, ga je op de gang.' Deed 'ie: 'Broembroem.' Zeit'ie: 'Ga maar nu op de gang.' Zeit'ie: 'Nee, m'n berinzi... benzine is op.' Flikker, houd je mond joh."
[Laatste = kwade opmerking aan jongen die clou verraden heeft]
(Verteld op het multi-culturele festival 'Salaam Lombok' op zondag 27 september 1998, in de Kanaalstraat te Utrecht. Afschrift van bandopname.)

Beschrijving

Een jongen maakt in de klas steeds een geluid: broembroem. Dit wordt hem verboden en na herhaling moet hij de klas uit. De jongen zegt dat dit niet kan, want zijn benzine is op.

Bron

Afschrift van bandopname. Verteld op het multi-culturele festival 'Salaam Lombok' op zondag 27 september 1998, in de Kanaalstraat te Utrecht.

Jantje    Jantje