Een sage (mondeling), vrijdag 01 juli 1966

Hoofdtekst

Der binne froulju, dy ha in pleachbeest binnen yn har lichum. Achter Ljouwert wenne in faem, dy't tige werke koe, by in boer. Doe't de frijer by har kom, siet se twa ûren lang dea op 'e stoel. It pleachbeest wie salang út har wei. Dat gong ta 't finsterke út. Dy feint hat it sels sjoen. Hy hat de boer der by roppen. Mar net sa gau wie it pleachbeest wer yn har lichum of sy bigong wer to praten. De boer hat har dien jown hwant sa'n faem woed er net hâlde. Dy wie oan 'e boaze forkocht. (fgl. Bokke de Boer)

Onderwerp

SINSAG 0591 - Die Seele der Hexe verlässt den Körper in Tiergestalt (als Lichtlein)    SINSAG 0591 - Die Seele der Hexe verlässt den Körper in Tiergestalt (als Lichtlein)

Beschrijving

Voorbeeld van een vrouw met een plaagbeest in haar lichaam. Haar vrijer ziet hoe het plaagbeest door het raam verdwijnt, waardoor de vrouw niet meer kan praten. Zodra het plaagbeest in haar lichaam is kan ze weer praten. Zo'n vrouw is aan het boze verkocht.

Collectie Jaarsma, verslag 61, verhaal 16

Die Seele der Hexe verlässt den Körper in Tiergestalt (als Lichtlein)