Een sage (mondeling), vrijdag 01 juli 1966

Hoofdtekst

Yn 'e Burgumerheide by Oostenbrug roan altyd in grouwe swarte houn by nacht. Dat wie in pleachbeest. Heit en ik binne dêr us lâns kom op in joune let. Doe wie 't al tsjuster. Wy hienen in pear drankjes ophelle achter Hurdegaryp wei. Doe't wy sahwat oan Oostenbrug ta wienen, sei heit: "Nou mastû achter my rinne, hwant wy matte net yn de fuotleasten fan dy houn tolânne komme. Dat is in pleachbeest.

Beschrijving

's Avonds op weg naar huis zegt vader tegen zijn zoon dat hij achter hem moet gaan lopen, om te voorkomen dat ze in de pootprent van de rondzwervende zwarte hond, een plaagbeest, terecht te komen.

Collectie Jaarsma, verslag 61, verhaal 17 (Archief Meertens Instituut)

Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).