Een sage (mondeling), woensdag 03 augustus 1966

Hoofdtekst

Hwat ik nou fortel, hat ús pake sels bilibbe. Pake hiet fan Elias Nieuwenhuis en hy wenne yn Bûrum. Dêr hied er ek in omke en in muoike wenjen. Dy hienen in soan, dy wie altyd siik. Der wie neffen

TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner    TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner

Beschrijving

Een man heeft een oom en tante met een zieke zoon. Volgens de dokter is er niets aan te doen. Men zegt dat de duivel hem te pakken heeft. De man gaat met het water van de zieke jongen naar de duivelbanner. De duivelbanner geeft een drankje mee voor op het hoofdeinde en voeteneinde van het bed. Hij waarschuwt echter dat een oud mens niet meer bij de zieke over de vloer mag komen. Het mens wordt uit het huis gezet. In het bed vinden ze twee kransen aan het hoofdeinde en één aan het voeteneinde. Ze worden verbrand.

Collectie Jaarsma, verslag 74, verhaal 6 (Archief Meertens Instituut)

Het drankje van de duivelbanner