Een personal narrative (mondeling), donderdag 19 november 1998

Hoofdtekst

JK: "Ik heb eigenlijk nog een hele... en dat is ook serieus gebeurd. Het is eigenlijk geen... maar dat is serieus echt gebeurd. Dat is ook op de taxi. En dat was op een zaterdag, en dat was... toen had ik avonddienst. Dus 's middags beginnen, en dan mocht je 's morgens tot 6 uur doorwerken, dat de discotheeks... tot de sluitingstijd. Dus eigenlijk, zeg maar, in die avonddiensten moest je het toch wel verdienen, want dan is er meer te verdienen dan op de dag. Dat is nou eenmaal zo. Ja, 't is toch een leuk verhaal; oplettendheid toch van chauffeurs. Ik denk dat andere collega's dat toch ook wel constateren en meemaken, want die hebben ook wel eens mensen geholpen. Ik zag 's zaterdagsmiddags hier op de Oude Noord, zag ik een meisje lopen. Dat gebeurde 's middags al, en die zag ik wandelen. En mijn eerste... daar heb je weer waar we het net over hadden... een ingave van dat Uri Geller-gebeuren. Ik zie dat meisje lopen en mijn eerste gedachte was: dat is niet goed. Ik kon herkennen, dat, ja, daar was iets mee. Het meisje ben ik - omdat je dan in de stad Utrecht rijdt - verschillende keren zien lopen op andere plekken. En daar heb je nu dan dus dat toeval: je constateert het, je constateert 's middags zo iets, en ik sta dan op de Neude en datzelfde meisje, wat ik de hele dag heb zien zwerven - want zo kwam het bij mij eigenlijk over - die stapt bij mij in de auto. En eigenlijk een beetje snikkend. En we zaten zo heel eventjes te praten. Ik zeg: "Wat is d'r gebeurd?" Ja, een beetje snikkend, een beetje huilend... Misschien was het meisje veertien jaar, twaalf jaar kan ook, en toen kwam d'r uiteindelijk dus uit, dat ze dus weggelopen was van huis en dat ze ruzie had met d'r ouders. En toen zei ik van: "Zal ik je dan terugbrengen naar je ouders?" Ja, ze had geen geld, maar ja, dat is op dat moment eigenlijk dus niet belangrijk. Want ik weet van andere chauffeurs dat, wanneer dat overkomt, dan laten we ze niet slingeren, maar brengen we ze naar het politiebureau, dat ze onderdak hebben. Maar in dit geval gebeurde dat anders. Ik vroeg aan dat meisje: "Zal ik je naar je ouders brengen?" Dat wilde ze heel dolgraag. Dat is dan ook gebeurd. Dan zal ik dan vertellen vanaf Utrecht... waar ze vandaan weggelopen was, dat was uit Veendam, want daar woonde ze. En toen heb ik d'r naar d'r ouders gebracht. Geld speelde op dat moment... was niet belangrijk. Je brengt het kind dus naar de ouders. Ouders dolgelukkig, meisje dolgelukkig. En de namen van die mensen weet ik niet meer. En een taxirit naar Groningen, dat was toentertijd - ik meen - rond de 400 gulden, het kan 450 gulden zijn. Ik meen dat het plaatsje Veendam was, net eventjes... net even verder op de grote weg. Wanneer je hem op de klok reed, dat 'ie over de 400 gulden ging. Maar ik had dus geen geld gevraagd. Ik had het meisje thuisgebracht. Ouders dolblij dat de dochter weer thuis was, kind dolblij dat ze weer bij d'r ouders was. Die meneer heeft dus vijf... zonder dat ik er om vroeg, heeft 'ie vijfhonderd gulden voor de taxirit betaald. En dat is geen sterk verhaal, dat is echt gebeurd."
(Interview met Joop Kerkhof, Lombok, Utrecht, 19 november 1998, 10.30 - 13.00 uur. Interview: Theo Meder. Het afschrift bevat een selectie van het interview; banden archief Meertens Instutuut)

Beschrijving

Als taxi-chauffeur ziet de verteller de hele dag al een jong meisje door Utrecht zwerven. 's Avonds stapt ze in zijn auto en doet haar verhaal: ze heeft ruzie met haar ouders en is weggelopen. De chauffeur stelt voor om haar naar huis te brengen, ook al heeft ze geen geld. Hij rijdt haar naar Veendam in Groningen. Ouders blij, dochter blij. Zonder dat de chauffeur wat gevraagd heeft, betaalt de vader 500 gulden voor de taxi-rit.

n.v.t. Bandopname archief Meertens Instituut.

Oude Noord    Oude Noord