Een mop (mondeling), donderdag 19 november 1998

Hoofdtekst

JK: "Oh, u wou wat moppen horen?! [...] Wanneer je met meer mensen zit, en je zit te vertellen, en de één haalt de ander in, en dan schieten ze gewoon... Dan is het net of dat ze allemaal... ja, dan rollen ze d'r zo uit. De één vertelt dit, en de ander schiet dat in z'n gedachten, en die heb d'r ook weer opeens één. [...] Ja, daar gaan we dan met de eerste: Jantje loopt met z'n moeder te wandelen. Hij loopt door het weiland en ziet een stier. Maar die stier die heeft zo'n groot geslachtsdeel hangen - laat ik het maar netjes zeggen. En toen zegt Jantje tegen z'n moeder: "Mamma, wat is dat?" "Och," zegt mamma - die dorst dat kleine kereltje nog niet allemaal te vertellen wat dat was - : "Ah, kom maar, dat is niks." Maar: Jantje niet tevreden met dat antwoord. En z'n moeder had gezegd: "Vraag dat maar aan je vader." Z'n vader komt 's avonds thuis. Hij zegt: "Pappa, kom eens mee." "Wat is er aan de hand, jongen?" "Nou," zegt 'ie: "Kom, we gaan even wandelen." En ze lopen weer langs dat weiland. Hij zegt: "Pappa, wat is dat?" Hij zegt: "Want ik heb het aan mamma gevraagd en mamma zei van 'Dat is niks'." Toen zegt pappa: "Ja, dat klopt, want mamma, die is ook heel erg verwend"."
TM snapt 'm even niet: "Jaja. Jajaja! Ik snap 'm! Okee. Die man wou even opscheppen over z'n eigen omvang. Hahaha. Het is wel even een doordenkertje."
(Interview met Joop Kerkhof, Lombok, Utrecht, 19 november 1998, 10.30 - 13.00 uur. Interview: Theo Meder. Het afschrift bevat een selectie van het interview; banden archief Meertens Instutuut)

Beschrijving

Jantje krijgt van zijn moeder geen uitleg over een geslachtsdeel van een stier. Ze zegt alleen: "O, dat is niets." Als Jantje het aan zijn vader vraagt, beaamt de vader dat de moeder gelijk had: de moeder is ook heel erg verwend.

n.v.t. Bandopname archief Meertens Instituut.

Jantje    Jantje