Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

LOMBO137

Een personal narrative (televisie), woensdag 13 januari 1999

Hoofdtekst

[Interview Stadsoproep, TV Utrecht journaal, uitgezonden 13-1-1999]
Intro-stem: "De nu al historische woorden 'Ich bin ein Lombokker' zijn als een bom ingeslagen in Lombok. Het zijn de woorden die Helmut Kohl heeft opgespeld gekregen omdat 'ie op dit moment in Nederland is. De wijk besteedt deze week extra aandacht aan de oud-bondskanselier van Duitsland. In Lombok is Kohl bijzonder populair omdat 'ie er mede voor zorgde dat de wijk een Europese subsidie van 14 miljoen kreeg."
Peter Hagenaar: "Wat heeft Lombok met Kohl, of Kohl met Lombok? Nou, ik denk dat Kohl zich dat vanavond ook afvraagt als 'ie de televisie aanzet. Maar in ieder geval heeft hier een billboard gehangen 'Ich bin ein Lombokker' met een grote foto van Kohl. Dat was tijdens de Salaam Lombok-markt afgelopen zomer, 30 augustus. Toen was er een vereniging Ik Red! Europa die formulieren uitdeelde aan bezoekers om hun mening te vragen over wat zij voor Europa zouden kunnen betekenen. In plaats van: wat betekent Europa voor jou, wat wil jij zelf betekenen voor Europa? En ook: dat Lombok 14 miljoen heeft gekregen aan subsidie, Europese subsidies. Maar ook de vraag: wat biedt Lombok Europa?"
Intro-stem: "Het nieuwe Lombok-museum deelde vandaag de gratis buttons aan bezoekers uit. Vandaag werd Kohl in Den Haag ontvangen als gast van de Nederlandse regering. Hij krijgt van koningin Beatrix een hoge onderscheiding wegens zijn verdiensten voor Europa."

Beschrijving

In het Volksbuurtmuseum worden gratis buttons uitgedeeld van Helmut Kohl met het opschrift 'Ich bin ein Lombokker', om te vieren dat Kohl vandaag een onderscheiding krijgt van de koningin. Het gerucht is in de wereld gekomen, dat Kohl ook naar Lombok zal komen om het museum te bezoeken. Alle nieuwsmedia komen op het gerucht af. Inmiddels is al duidelijk dat Kohl helemaal niet komt. De verteller legt het verband tussen Kohl, Europa en Lombok uit.

Bron

Bandopname van televisie-uitzending journaal Stadsomroep Utrecht (band archief MI)

Commentaar

13 januari 1999
journalist Stadsoproep, TV Utrecht journaal (afschrift Theo Meder)

Naam Overig in Tekst

Helmut Kohl    Helmut Kohl   

Lombokker    Lombokker   

Salaam Lombok    Salaam Lombok   

Beatrix    Beatrix   

Naam Locatie in Tekst

Lombok    Lombok   

vereniging Ik Red! Europa    vereniging Ik Red! Europa   

Nederland    Nederland   

Duitsland    Duitsland   

Den Haag    Den Haag   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22