Een mop (mondeling), maandag 28 februari 1966

Op in joun stie Jan Hepkes foar hûs to fiskjen.
Doe krige er byt. Mar de fisk wie sa swier, dat hy koe him der net út krije. 't Wie in grouwe snoek. 't Woarde al let, dat Jan tochte: Moarn is der wer in dei. Ik byn de angel fêst oan 'e boppedoar, dan ûntkomt dy snoek my net.
Hy gong op bêd. Mar de oare moarns, doe't er wekker woarde, tocht er: "Hwat siicht it hjir."
Hy sjen, en doe wie de hiele boppedoar fuort.
Doe Jan nei bûten ta. De doar fuort en de angel fuort. Doe seach er in hiel ein fierder de feart op syn doar driuwen, mei de angelstok der oan en even fierder in snoek. Dy snoek wie sa great, dat hy moest nei Feike Draei ta om de swaei to krijen.

AT 1960B - The Great Fish    AT 1960B - The Great Fish

ATU 1960B    ATU 1960B

Beschrijving

Als Jan Hepkes op een avond aan het vissen is, vangt hij een snoek die zo zwaar en groot is dat hij de vis niet van de hengel kan krijgen. Hij besluit te wachten tot de volgende dag en bindt de hengel vast aan de deurpost van de bovendeur, zodat de snoek hem niet kan ontglippen. De volgende morgen wordt Jan wakker van de tocht en ziet hij dat zijn bovendeur verdwenen is. Even later ziet hij in het water een reusachtige snoek zwemmen, de hengel en de deur achter zich aantrekkend.

Bij Van der Kooi meer specifiek: The Great Fish; 8 : De snoek en het kozijn.
The Great Fish