Een sage (mondeling), vrijdag 26 augustus 1966

Hoofdtekst

Heit fortelde ús myn âlde omke hie in dochter hawn, dy wie siik. Dêr gong omke foar nei Wopke duvelbander ta, dy't yn Kûkherne wenne. Omke ried oer de Wide Pet, hwant it wie winter.
Wopke sei: "It fanke is bitsjoend. Hjir hast in drankje. Mar dû mast goed op 'e flesse passe, hwant ast omtrint thús biste komt de tsjoenster dy yn 'e mjitte, dy hat har yn in kat foroare. Dy springt dy by 't boarst op, hwant dy wol de flesse ha. Tink der om dat dy flesse net stikken rekket."
Doe't omke by de Wide Pet wie, hie dêr in kat west, dy't him by 't boarst opfleach. Hy krige it drankje hiel thús.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Een man met een zieke dochter gaat naar de duivelbanner. Duivelbanner zegt dat het meisje behekst is en geeft een drankje mee waar hij goed op moet passen, want onderweg zal de heks hem in kattengedaante tegemoet komen. De kat zal tegen hem op springen om het flesje te pakken te krijgen. De man komt inderdaad een kat tegen die tegen hem op vloog.

Collectie Jaarsma, verslag 98, verhaal 14 (Archief Meertens Instituut))

26 augustus en 22 september 1966