Een mop (mondeling), woensdag 03 maart 1999

TM: "En... Goed, een deel van je verhalen zal je uit boeken halen..."
RdB: "'t Is verzamelen. Mensen vragen het heel vaak aan me: 'Hoe kom je nou aan je verhalen?' Je kan ze natuurlijk zelf schrijven. Dat doe ik af en toe. En meestal gaat het dan om opdrachten. Maar verder verzamel ik ze, en als ik ze verzamel, dan wordt er in feite ook herschreven. Misschien niet eens altijd op papier, maar dan wel in het vertellen. Ik vertel verhalen nooit van oorsprong. Dat sowieso niet: dat is boekentaal. En dat is ook: wat vertellen anders maakt dan schrijven, is dat je het toch van moment tot moment aanpast. Een verhaal kan heel verfrissend zijn. Als ik een verhaal dat ik al lang vertel ineens op een ander plek vertel... Ik had dat een tijdje geleden - was ik uitgenodigd om een studiedag af te sluiten over Ouderen en Financiën, werden allerlei mensen de hele dag bijgeschoold in allerlei regeltjes van de overheid over geld, over financiën en over ouderen - en ik sloot de dag af met drie verhaaltjes over geld. Eentje over een brute moord om een zak met geld, iemand die bij toeval geld vond, was een verhaaltje, en iemand die door middel van een halve cent het eeuwige geluk vond. Zo drie facetten. En één van die verhalen, ja, daar was ik eigenlijk een beetje op uitgekeken. Die had ik toch wel verteld... ik had, ja, het zat er niet meer in... Maar ik had zoiets van: het past wel precies in de opdracht, dan zal ik 'm toch maar doen. En ik stond ineens in Den Haag, en ik liet 'm in Den Haag afspelen en ik gebruikte... ik kijk even op de kaart, van welke plaatsjes rondom Den Haag liggen enzo... en daardoor werd het verhaal weer heel anders. Wat verfrissend is. Dat is een voortdurend proces inderdaad toch van aanpassen en weer geschikt maken voor een ander moment, een andere plek, een ander publiek."
TM: "Maar goed, nu maak je me wel nieuwsgierig, want hoe gaat het verhaal dan?"
RdB: "Nou. Nee, dat is helemaal niet interessant om dat te vertellen of daar zo lang bij stil te staan. Maar het gaat om iemand die een zak met geld vindt, die stiekem gaat stropen in het bos, want erg onhandig is en geen beroep heeft geleerd. Dus ja, hij moet het van het stropen hebben. En dan vindt 'ie een zak met geld, maar is zich bewust dat in de hele middeleeuwse maatschappij - laat middeleeuwse maatschappij - dat als je als een arme man met een zak met geld thuiskomt, dat je dat natuurlijk nooit kan behouden. Dus hij verzint dan een plan om het zo ongeloofwaardig te maken, dat 'ie een zak met geld heeft gevonden, dat eigenlijk niemand het gelooft. En daarbij maakt hij dan gebruik van het stereotiepe beeld van vrouwen, dat die altijd maar van alles verzinnen en fantaseren. Dus hij ensceneert een hele gebeurtenis in het bos, en als uiteindelijk dan de burgemeester d'r van hoort, dan is het allemaal zo onwaarschijnlijk, dat zijn vrouw voor gek wordt versleten, die dus het verhaal heeft doorverteld van de zak met geld, dat ze beiden naar huis gestuurd worden. En hij altijd heel voorzichtig is met het geld uit te gaan geven, en rijk te worden. En dan ben ik in een bepaalde plaats - of dat nou hier in Utrecht is, of zoals volgende week in Hengelo - dan vraag ik gewoon vantevoren van: goh, is er een hoofdstraat in Hengelo, of in Den Haag, en wat voor huizen staan daar? Staat er ook zo en zo een soort huis? Een ongeveer zo oud? Dan denk ik: dat is dan het huis waar uiteindelijk het geld aan uitgegeven is. Ja, zo werkt dat, zo doe ik dat."
TM: "Waarom laat je het trouwens in de middeleeuwen spelen?"
RdB: "Nou, ik heb 'm heel vaak in een middeleeuwse setting gedaan. Meestal laat ik 'm wel iets later spelen, zo in de 17e eeuw. Maar dat komt omdat er een aantal elementen in zitten van stropen en zo en..."
TM: "Zakken met geld."
RdB: "Zakken met geld."
TM: "Weet je nog waar je het verhaal vandaan hebt?"
RdB: "Uit een boek. Gekopieerd. Ik had het wel eens een keer gehoord. En toen kwam ik het een keer tegen in een boek. En gemiddeld is het toch wel: als ik kijk naar de boeken die hier staan... als ik ergens een boek van iemand leen, of uit de bibliotheek, of in een antiquariaat koop, meestal staat er maar één verhaal in wat ik echt leuk genoeg vind om te vertellen. In die zin staan er ook net zoveel multomappen met verzamelde verhalen. Want zo werkt het toch, en ik krijg ook vaak verhalen van mensen, omdat ze weten dat ik me daar mee bezig houd. Dan heeft iemand zoiets van... Ook wel eens opgestuurd van vrienden. Zo van: o, ik heb een leuk verhaal, even kopieëren."
TM: "Ja. Dus al die mappen die ik daar zie staan..."
RdB: "Nou, niet allemaal, maar... Nee, d'r zitten ook theater-dingen in, maar... D'r staan d'r een stuk of vier, denk ik. Met verhalen. Ja, 't is voor mij verzamelen."
TM: "Het verhaal wat je net vertelde: je weet dat dat dus een internationaal bekend sprookjestype is? Een grappig sprookjesverhaal?"
RdB: "Jawel."
TM: "Okee, dat ben je bewust."
RdB: "Ja. Maar dat is sowieso, hè. D'r zit heel veel uniformiteit in verhalen. Zelfs van culturen die volstrekt van elkaar geïsoleerd hebben gelegen. Ja. Je kan zo een Griekse mythe uitkiezen en de middeleeuwse variant d'r naast leggen, en dan waarschijnlijk ook nog wel de indiaanse variant."
(Interview J.P. Coenstraat 65bis, 3 maart 1999)

Onderwerp

AT 1381 - The Talkative Wife and the Discovered Treasure    AT 1381 - The Talkative Wife and the Discovered Treasure

Beschrijving

Een arme stroper vindt in het bos een zak met geld. Hij ensceneert een onwaarschijnlijke situatie. Zijn vrouw vertelt het door, maar omdat haar verhaal zo onwaarschijnlijk is, gelooft niemand dat de man echt geld heeft gevonden. Hierdoor kan de man genieten van zijn verworven rijkdom.

n.v.t.; interview door Theo Meder en Marie van Dijk (band archief MI)

The Talkative Wife and the Discovered Treasure