Een personal narrative (mondeling), mei 1997

Hoofdtekst

I. Zijn er bepaalde aspecten in het ritueel die een bepaalde meerwaarde hebben? Zijn er bepaalde dingen die je het belangrijkste vind?

R. Ja, ik vind invocaties van de god en de godin het belangrijkste. Ik vind ook dat dat centraal moet staan in een wicca ritueel. Dat dat iets is wat ons traditioneel niet zo heel veel is doorgegeven. Veel minder dan dat je denkt. Maar dat dat iets is waar je heel veel belang aan moet hechten. Dat een ritueel niet alleen een stukje theater is, maar dat je ook daadwerkelijk iets doorgeeft van de god en de godin en daarmee ook iets tot uiting brengt in welke vorm dan ook. Het mag ook gewoon iets ingestudeerds zijn. Maar die vorm vind ik erg belangrijk.

I. Ik heb er wel iets over gelezen, maar hoe werkt dat precies; die invocatie?

R. Nou ja het werkt gewoon dat je namens de god of de godin iets zegt. En de één zal dat improviseren, omdat de één beter is in improviseren. De ander zal een tekst hebben die hem, met recht, ook op die manier gegeven is. En een ander zal iets op papier hebben staan. Een ander zal dàt uit z'n hoofd leren. Maar het zijn... dat lijkt dan tegenstrijdig met elkaar, maar dat is het niet. Want op dat moment dat je dus namens de god en de godin spreekt, voel je wel degelijk dat je ook een kanaal bènt waardoor je iets zegt. Wij gebruiken daar natuurlijk een standaardformule voor zoals in de rituelen...Tenminste wìj wel. Altijd een standaard formule gebruiken we. Ik wil daar niet zoveel over zeggen want mijn coven-rituelen zijn gewoon geheim en die blijven geheim, dus ik bedoel. Ze zijn niet gepubliceerd zoals je bij de Farrars ziet, maar gewoon onze eigen rituelen.

Een vrouw vertelt over de meerwaarde die een ritueel heeft

Bandopname: privé bezit Rachèl Gerrits

mei 1997
Onder de knop 'beeld' is een plaatje van het boek "De acht Jaarfeesten" dat Joke samen met haar man schreef.

Wicca    Wicca

Farrars    Farrars